STC

Vier vakrichtingen

Na de eerste twee jaar onderbouw, volgen de leerlingen in de bovenbouw het profielvak Maritiem en Techniek. (MaT) Hierbij maken ze zelf de keuze voor één van de vier uitstroomrichtingen:

  1. Haven en Vervoer
  2. Rijn-, kust- en Binnenvaart
  3. Transport en Logistiek
  4. Scheeps- en jachtbouw

 

Het profiel Maritiem en Techniek heeft een speciale plaats in het scala aan beroepsgerichte profielen. Niet alleen omdat het op een handvol scholen in Nederland aangeboden mag worden, maar omdat het leerlingen voorbereidt op een manier van werken en denken die zo specifiek is aan de sector. Bij Maritiem en Techniek is er aandacht voor actuele thema’s, innovatieve ideeën en de continue stroom aan vernieuwingen die in de sector plaatsvinden. Ook thema’s als duurzaamheid, technologie en welzijn komen aan de orde. Het programma sluit heel goed aan op de mbo-opleidingen van STC. Door de brede technische kennis die leerling op doen, zijn ze na ons vmbo goed voorbereid op ieder mbo.

Haven en vervoer

Haven en vervoer

Ben jij een echte regelaar en wil jij in de haven op kantoor werken? Dan hebben we na de tweede klas de vakrichting Haven en Vervoer.

Alle goederen die gemaakt worden, moeten ook op plaats van bestemming komen. Dat kan aan de andere kant van de wereld zijn of bij de sportwinkel om de hoek. Dat heeft zowel een uitvoerende- als een administratieve kant. Denk daarbij aan vakonderdelen als transportkunde, veiligheid, informatica/tekstverwerking en vervoermiddelen. Er blijft een behoefte aan goed opgeleid personeel. Dat betekent voor jou een goede toekomst is in de gehele havensector. Je bent een onmisbare schakel.
 

Rijn-, kust- en binnenvaart

Rijn-, kust- en binnenvaart

Hou je van varen en van boten? Droom jij van een baan aan boord van een schip? Word jij later kapitein van een cruiseschip of van een containerschip? Dan kies je in de bovenbouw van het STC vmbo college voor de vakrichting Rijn-, kust- en binnenvaart. 

Deze opleiding bereidt je voor op een beroep in het varen op de Europese binnenwateren. Zo leer je alles over de verschillende soorten schepen en ladingen, het uitstippelen van eigen vaarroutes en navigeren, kom je veel te weten over de Europese rivieren en kanalen en breng je veel tijd door op het water.
 

Wegtransport en logistiek

Wegtransport en logistiek

Wil je later chauffeur op een vrachtwagen worden? Droom jij van een baan als treinmachinist of word jij straks de baas van een groot magazijn? Dan kies je voor de vmbo-vakrichting Wegtransport en Logistiek.

Deze opleiding bereidt je voor op een beroep als logistiek medewerker, chauffeur goederenvervoer, coordinator havenlogistiek, planner en nog veel meer beroepen rond- en op de weg. Zo leer je hoe je een bedrijfsvaartuig veilig kan laden en lossen, een laadplan maken, een technische rijklaarcontrole uitvoeren en een ritplanning en een routeplanning maken (nationaal en internationaal).
 

Scheeps- en jachtbouw

Scheeps- en jachtbouw

De vakrichting scheeps- en jachtbouw van het STC vmbo college is dé vakrichting als je van techniek houdt, creatief bent en het leuk vindt om zelf een boot te ontwerpen. 

Deze opleiding bereidt je voor op een beroep in de scheepsbouw, jachtbouw, waterbouw, scheepselektronica en de offshore-industrie. Maar ook meubelmaker. In deze vakrichting komen veel technieken samen zoals het bewerken en verwerken van hout en metaal. Als jij met je hoofd én handen wil werken, is deze vakrichting een kans en een uitdaging. 

Met een stc vmbo diploma kan je alle kanten op.

Wist je dat je met een vmbo-diploma van STC alle kanten op kan? Van scheepvaart tot een baan op kantoor