STC

Maritiem officier alle schepen nautisch, koopvaardij (niveau 4) - bol

In het kort

Je houdt niet van een 9 tot 5 baan maar gaat voor een avontuurlijke job. Je bent een allround manager aan boord van een groot zeeschip en je werkt in een internationale en multiculturele omgeving. Op de brug ben je bezig met het besturen van het schip (manoeuvreren) en houd je contact met de walstations. Ook ben je verantwoordelijk voor de navigatie. Dit betekent dat je continue rekening moet houden met weersomstandigheden, stroming en de andere schepen die om je heen varen. Je zorgt dat het schip in de haven veilig wordt beladen en onbeschadigd aankomt op de plaats van bestemming. Je werkt samen met een team van officieren en bemanningsleden. Je geeft leiding en ziet toe op het naleven van procedures. Je beheert alle veiligheidsmiddelen en zorgt dat de bemanning hierin getraind is.

Als stuurman alle schepen heb je een grote verantwoordelijkheid. Je vindt het fijn dat je een baan hebt waarin veel van jouw professionaliteit wordt verwacht. Je vertrouwt op jouw kennis en jouw probleemoplossend vermogen. Je vindt het niet erg om een periode van huis te zijn, want tussendoor ben je ook weer een periode thuis. Je bent bijvoorbeeld drie maanden op zee en dan weer twee maanden thuis. De periodes die je vaart en thuis bent verschillen per rederij. Je kunt daardoor zelf kiezen hoe jouw vaarschema eruit komt te zien.

Opleidingsniveau: mbo-niveau 4
Leerweg: bol
Duur: 4 jaar
Start: 26 augustus 2024
Wereld: Scheepvaart & techniek
Locatie(s): Rotterdam - Lloydstraat 300, Katwijk aan Zee, Stellendam, Zwolle
Over de opleiding: De eerste twee jaar bestaat uit een gezamenlijk basisdeel. Je leert hier alles over varen op zee. Je krijgt de basis van de nautische en technische vaardigheden onder de knie. En je maakt kennis met de verschillende specialisaties. Na dit basisdeel kies je de specialisatie Nautisch, koopvaardij. Na je basisdeel ga je in de derde klas een half jaar stagevaren. Je gaat dan werken op de brug (en aan dek) en in de machinekamer. Als je terugkomt van je stage kun je kiezen uit een nautisch- of technisch profiel.

Over de opleiding

De opleiding bestaat uit een basisdeel (twee jaar) en een profieldeel (twee jaar).

In het basisdeel krijg je zowel technische als nautische en algemene vakken. In de theorielessen krijg je kennis die je meteen in de praktijklessen kunt toepassen. Je oefent op simulatoren en op het opleidingsschip. Je gaat sleutelen aan motoren in het machinekamerlokaal en je gaat lassen in het lassen/bankwerklokaal. De nautische vakken die je krijgt zijn bijvoorbeeld Navigatie, Manoeuvreren, Meteo en Stabiliteit van schepen. Bij technische vakken moet je denken aan Voortstuwing, Hulpsystemen, Elektrotechniek en Werkplaatstechniek.

Bij het behalen van je diploma krijg je een dubbele vaarbevoegdheid. Een duale aanvangsvaarbevoegdheid nautisch en technisch. Hiermee mag je dus de wachten op de brug én machinekamer lopen. Met dit diploma heb je een mono specialisatie nautisch waarin jouw doorgroeimogelijkheden liggen.

Na het behalen van je diploma Maritiem officier alle schepen, met een uitstroomprofiel nautisch koopvaardij kun je als stuurman varen op alle typen schepen en heb je specialistische kennis voor de koopvaardijschepen. Je vaart als stuurman wereldwijd op bijvoorbeeld een tanker, een zware-ladingschip, een koelschip, een zeesleper of op een cruiseschip.

Je kunt aan boord doorgroeien tot eerste stuurman of kapitein. Als kapitein heb je de eindverantwoording over alle officieren en bemanningsleden. Ook kun je met een aantal jaren ervaring solliciteren voor loods. Een loods is een specialist met grote bekendheid van het plaatselijk vaarwater, die kapiteins adviseert bij het navigeren door een bepaald vaarwater.

Nadat je een aantal jaren hebt gevaren en mooie avonturen hebt beleefd heb je een uitstekende kans op een baan aan de wal. Je kunt met je nautische kennis en de ervaring die je hebt opgedaan aan boord van een schip op veel plaatsen in de maritieme wereld en daarbuiten gaan werken. Met jouw verantwoordelijkheidsgevoel, zelfstandigheid en leiderschapstalent ben je een gewilde kracht op de arbeidsmarkt.

Wil je nog niet werken maar verder leren? Dat kan! Na het behalen van je diploma kun je doorstuderen op het hbo. Zo kun je bijvoorbeeld naar de versnelde hbo-opleiding Maritiem Officier of een andere hbo-opleiding.

Om deze opleiding te kunnen volgen heb je minimaal nodig: een diploma kaderberoepsgerichte leerweg; een overgangsbewijs havo / vwo klas 3 naar 4; een relevant, door de overheid erkend bewijsstuk of diploma; een mbo-niveau 2 of mbo-niveau 3 diploma.

Natuurlijk wil je ook graag weten wat je kansen zijn om een stageplek te vinden en wat je baangarantie is. Helaas is voor deze opleiding nog niet voldoende informatie beschikbaar om goed inzicht te geven. Zodra de informatie beschikbaar wordt gesteld via SBB / Kiesmbo, bekijk dan de opleiding in cijfers

Als je je aanmeldt voor deze opleiding, houd dan rekening met school- en andere kosten. 

Bekijk een overzicht van je kosten:

Praktische informatie

Ja, ik meld me aan voor deze opleiding

Startdatum Locatie
26 augustus 2024 Rotterdam - Lloydstraat 300 Aanmelden
26 augustus 2024 Katwijk aan Zee Aanmelden
26 augustus 2024 Stellendam Aanmelden
02 september 2024 Zwolle Aanmelden

Vragen? Neem gerust contact op

Kom langs om kennis te maken