Engineer maritieme techniek (niveau 4) - bol

Kom kennis maken

Woensdag 25 oktober

In het kort

Als Engineer maritieme techniek werk je op een scheeps- of jachtwerf in een werk voorbereidende functie. Het kan zijn dat je op een engineerafdeling (tekenkamer) werkt en met behulp van 3D-tekenprogramma’s het scheepsontwerp verder uittekent. Je tekent bijvoorbeeld de installaties van de machinekamer tot in detail, zodat de productieafdeling hiermee aan de slag kan. Het kan ook zijn dat je in een productie- of reparatie-afdeling van een werf de leidinggevende assisteert en zorgt dat alle materialen klaarliggen voor de bouw van het schip of het jacht.

Als Engineer maritieme techniek kun je ook ingezet worden als kwaliteitscontroleur. Dan zie jij erop toe dat tijdens het bouwen van een schip alle onderdelen in het schip volgens tekening worden aangebracht. Je werkt nauwkeurig en bereidt je werkzaamheden goed voor. Daar waar nodig assisteer je bij het project. Je kunt bijna niet wachten om het eindresultaat te zien.  

Je houdt van techniek en in het bijzonder van schepen. Je bent een doener maar ook een creatieve denker. Je wilt een opleiding waar je veel kanten mee op kunt. Je werkt bijvoorbeeld aan superjachten of schepen die gebruikt worden om windmolens op zee te bouwen. Je vindt het niet erg om onder tijdsdruk te werken en bent heel kwaliteitsbewust. Je vindt het gaaf om mee te bouwen aan innovatieve schepen met heel veel hightech aan boord, of je vindt het heel gaaf om onderdeel te zijn van een groot team dat een superjacht bouwt wat de hele wereld over vaart.

Opleidingsniveau: mbo-niveau 4
Leerweg: bol
Duur: 4 jaar
Start: 21 augustus 2023
Interessegebied: Scheepsbouw & ontwerp
Locatie(s): Lloydstraat 300 – Rotterdam, Stellendam
Over de opleiding: Je houdt van techniek en in het bijzonder van schepen, Je wilt een opleiding waar je veel kanten mee op kunt. Zo leer je bijvoorbeeld meewerken aan superjachten of schepen die gebruikt worden om windmolens op zee te bouwen.

"“Ik werk nu ook al aan mijn eigen bootje en wil er mijn beroep van maken”"

"“Om betrokken te zijn bij het hele bouwproces van een superjacht lijkt me geweldig”"

"“Ik vind de techniek op schepen heel fascinerend”"

Over de opleiding

Deze bol-opleiding duurt vier jaar. In die vier jaar ga je in totaal ook een jaar stage lopen op een nieuwbouw- of reparatiewerf. Je loopt stage in de productie om zo een goed beeld te krijgen van het bouwen van een schip. Ook doe je een kantoorstage, bijvoorbeeld op een engineerafdeling waar je gaat werken met 3D-tekenprogramma’s.

Je krijgt verschillende theorievakken en algemeen vormende vakken. Voor je op stage gaat heb je op school veel kennis en vaardigheden opgedaan.

Je kunt op een werf doorgroeien naar bijvoorbeeld senior engineer of manager van een productieafdeling. Een senior engineer heeft de verantwoording over een team engineers (CAD-tekenaars). Dat team zorgt ervoor dat alle installaties en onderdelen van een bepaald stuk schip wordt getekend. Als manager van een productieafdeling stuur je een team van scheepsbouwers aan. Het team bouwt het schip of voert een grote reparatie uit. Je bent dan verantwoordelijk voor een gedeelte van het project.

De Nederlandse scheepsbouw is wereldberoemd en er is grote vraag naar goed opgeleide technische specialisten.

Wil je nog niet werken maar verder leren? Dat kan! Na het behalen van je diploma kun je doorstromen naar de opleiding Engineer Maritieme techniek bol niveau 4.

Opleiding / beroep: Engineer maritieme techniek
Salarisindicatie: €3463 - €4000

Bron: nl.talent (17-2-2023)

Om deze opleiding te kunnen volgen heb je minimaal nodig: minimaal een diploma kaderberoepsgerichte leerweg; relevant, door de overheid erkend bewijsstuk of diploma; mbo-niveau 2 of mbo-niveau 3 diploma of een overgangsbewijs havo / vwo klas 3 naar 4.

Natuurlijk wil je ook graag weten wat je kansen zijn om een stageplek te vinden en wat je baangarantie is. Helaas is voor deze opleiding nog niet voldoende informatie beschikbaar om goed inzicht te geven. Zodra de informatie beschikbaar wordt gesteld via SBB / Kiesmbo, bekijk dan de opleiding in cijfers

Als je je aanmeldt voor deze opleiding, houd dan rekening met school- en andere kosten  

Studenten die nog zijn ingestroomd onder de oude opleidingsnaam: Scheeps- en jachtbouwkundige (cohort 19-20), klik dan hier voor een kostenoverzicht.

Praktische informatie

Ja, ik meld me aan voor deze opleiding

Startdatum Locatie
21 augustus 2023 Lloydstraat 300 – Rotterdam Aanmelden
21 augustus 2023 Stellendam Aanmelden

Bekijk ook

Allround medewerker maritieme techniek (niveau 3) - bbl

Allround medewerker maritieme techniek (niveau 3) - bbl

Je houdt van techniek en in het bijzonder van schepen. Je bent een echte doener en werkt graag met machines, zoals lasapparatuur of een draaibank. Je houdt ervan om mooi werk af te leveren. Je...

Meer informatie

Vragen? Neem gerust contact op

Kom langs om kennis te maken

Mbo open dag 24 november 2023 vrijdag
24 nov.

Mbo open dag 24 november 2023

Ontdek onze machtig mooie mbo-opleidingen voor een toekomst in de werelden van ...

Meer informatie
Mbo open dag 25 november 2023 zaterdag
25 nov.

Mbo open dag 25 november 2023

Ontdek onze machtig mooie mbo-opleidingen voor een toekomst in de werelden van ...

Meer informatie
STC live - mbo - 4 december 2023 maandag
4 dec.

STC live - mbo - 4 december 2023

Via een online voorlichting helpen onze voorlichters je met al je vragen over onze opleidingen...

Meer informatie
Proefstuderen - 12 december - Maritieme techniek dinsdag
12 dec.

Proefstuderen - 12 december - Maritieme techniek

Heb jij interesse in een toekomst in de wereld van scheepsbouw & scheepsontwerp en in de...

Meer informatie
STC live - mbo - 15 januari 2024 maandag
15 jan.

STC live - mbo - 15 januari 2024

Via een online voorlichting helpen onze voorlichters je met al je vragen over onze opleidingen...

Meer informatie