Marine technicus (niveau 4) - bol

Mbo Infodag

Woensdag 07 juni

In het kort

Jij houdt van schepen, techniek én van afwisseling. Geen standaard werkdag voor jou. Als Marine technicus heb je dat allemaal. Je kunt natuurlijk aan de slag bij de Koninklijke Marine, maar ook kan je kiezen om voor visserij, zeevaart of waterbouw door te leren.

De machinekamer heeft geen geheimen voor jou. Gaat er iets kapot of is er een storing? Jij weet het op te lossen! Je bewaakt het overzicht, je bent stressbestendig en probleemoplossend. Je werkt bij de Koninklijke Marine met de meest moderne materialen. Dankzij jou zijn schepen in goede handen. Als Marine technicus liggen er nog veel mooie uitdagingen op je te wachten.

Opleidingsniveau: mbo 4
Leerweg: bol
Duur: 4 jaar
Start: 21 augustus 2023
Interessegebied: Scheepvaart & techniek
Locatie(s): Lloydstraat 300 – Rotterdam, Katwijk, Stellendam, Zwolle
Over de opleiding: De eerste twee jaar volg je op het STC de basisopleiding voor Maritiem officier. Na het halen van je basisdeel ga je verder leren bij de Koninklijke Marine Technische Opleidingsschool (KMTO) in Den Helder. Daar volg je het derde en vierde jaar van je opleiding. Met dit diploma op zak kun je aan de slag bij de marine op marineschepen of op de DMI in Den Helder. Het is mogelijk om naast dit diploma je vaarbevoegdheid te halen.
Tags

Over de opleiding

Voor de opleidingsrichting Marine technicus volg je in de eerste twee jaar de basisopleiding bij ons op school voor Stuurman alle schepen zeevaart. In het basisdeel krijg je zowel technische als nautische en algemene vakken. In de theorielessen krijg je kennis die je meteen in de praktijklessen kunt toepassen. Je oefent op simulatoren en op het opleidingsschip. Je sleutelt aan motoren in het machinekamerlokaal en je gaat lassen in het lassen/bankwerklokaal. De nautische vakken die je krijgt zijn bijvoorbeeld Navigatie, Manoeuvreren, Meteo en Stabiliteit van schepen. Bij technische vakken moet je denken aan Voortstuwing, Hulpsystemen, Elektrotechniek en Werkplaatstechniek. 

Na het succesvol afronden van het basisdeel, ben je klaar om verder te gaan bij de Koninklijke Marine Technische Opleidingsschool (KMTO) in Den Helder. Daar volg je het derde en vierde jaar van je opleiding. In de laatste twee jaar van de opleiding in Den Helder krijg je onder andere les in: Algemene Militaire Vaardigheden, Werktuigkunde en Werkbouwkunde, Elektrotechniek, Meet- en regeltechniek en instrumentatie, Elektronica, digital en datacommunicatie en Energietechnologie.

Na het halen van je mbo 4-diploma kun je gaan werken als technicus bij de Koninklijke Marine. Dit kun je doen op marineschepen of op de DMI in Den Helder.

Opleiding / beroep: Marine technicus
Salarisindicatie: €2625 - €3527

Bron: Nationaleberoepengids (17-2-2023)

Om deze opleiding te kunnen volgen heb je minimaal nodig: vmbo-k, -gl of -tl diploma; een overgangsbewijs naar havo 4 of vwo 4 of een mbo-diploma niveau 2 of 3.

Natuurlijk wil je ook graag weten wat je kansen zijn om een stageplek te vinden en wat je baangarantie is. Helaas is voor deze nieuwe opleiding nog niet voldoende informatie beschikbaar om goed inzicht te geven. Zodra de informatie beschikbaar wordt gesteld via SBB / Kiesmbo, bekijk dan de opleiding in cijfers

Praktische informatie

Als je je aanmeldt voor deze opleiding, houd dan rekening met school- en andere kosten. Omdat deze opleiding nieuw is, worden de schoolkosten zo snel mogelijk bekend gemaakt. 

Weet jij al zeker dat je bij de marine wilt, na de eerste twee jaar van het opleidingstraject? Dan kan de marine jou een bijdrage in je studiekosten aanbieden. Je wordt vanaf het begin van de eerste twee jaar op school al betaald door de marine. Zo word je ondersteund in je studiekosten.

Als je je wilt aanmelden voor deze nieuwe opleiding, dan kies je onder de pagina voor de locatie van jouw voorkeur. In de aanmeldomgeving staat dat je je aanmeldt voor Maritiem officier alle schepen nautisch koopvaardij. Dit is juist. Deze opleiding heeft nog geen eigen aanmeldpagina en tot die tijd wordt je aangemeld onder Maritiem officier alle schepen nautisch koopvaardij.

Ja, ik meld me aan voor deze opleiding

Startdatum Locatie
21 augustus 2023 Lloydstraat 300 – Rotterdam Aanmelden
21 augustus 2023 Katwijk Aanmelden
21 augustus 2023 Stellendam Aanmelden
04 september 2023 Zwolle Aanmelden

Vragen? Neem gerust contact op

Kom langs om kennis te maken

Mbo Infodag 7 juni 2023 woensdag
7 jun.

Mbo Infodag 7 juni 2023

Ontdek onze machtig mooie mbo-opleidingen voor een toekomst in de werelden van ...

Meer informatie
STC live - mbo - 3 juli 2023  - Laatste mogelijkheid maandag
3 jul.

STC live - mbo - 3 juli 2023 - Laatste mogelijkheid

Elke eerste en derde maandag van de maand helpen onze voorlichters je met al je vragen over onze...

Meer informatie