STC

Maritiem officier alle schepen nautisch, waterbouw (niveau 4) - bol

In het kort

Als maritiem officier alle schepen waterbouw houd je van werken in een internationale, moderne en technische omgeving. Met de aanleg en het onderhoud van havens en waterwegen en met landwinning doe je belangrijk werk. Want wat zou er gebeuren als de Rotterdamse haven zou dichtslibben? Soms creëer je zelfs nieuwe eilanden, zoals in Dubai.

Dankzij jou verloopt een baggerproject of waterbouwproject precies zoals het moet lopen. Dat is te danken aan jouw kennis, je technische inzicht en hoe je het baggerproductieproces uitvoert. Je houdt altijd goed in de gaten of er geen onveilige situaties ontstaan. Mochten er toch problemen ontstaan, dan bedenk jij snel een oplossing. Je vindt het leuk om leiding te geven en het baggerproductieproces aan te sturen.

Opleidingsniveau: mbo-niveau 4
Leerweg: bol
Duur: 4 jaar
Start: 26 augustus 2024
Wereld: Scheepvaart & techniek
Locatie(s): Rotterdam - Lloydstraat 300
Over de opleiding: Als je voor deze opleiding kiest, krijg je de eerste twee jaar een gezamenlijk basisdeel. Hier krijg je veel verschillende vaardigheden en maak je kennis met andere specialisaties. Hierna heb je een goede basis om voor de specialisatie Waterbouw te kiezen.

Over de opleiding

Tijdens deze bol-opleiding ga je vijf dagen per week naar school. Hier leer je alles over het waterbouw- en baggerproces van ervaren vakdocenten. Zij hebben allemaal zelf aan boord van een schip gewerkt en weten uit eigen ervaring hoe het is om in de maritieme wereld te werken.

In het basisdeel krijg je zowel technische als nautische en algemene vakken. In de theorielessen krijg je kennis die je meteen in de praktijklessen kunt toepassen. Je gaat sleutelen aan motoren in het machinekamerlokaal en je gaat lassen in het lassen/bankwerklokaal. Nautische vakken zijn bijvoorbeeld Navigatie, Manoeuvreren, Meteo en Stabiliteit van schepen. Bij technische vakken moet je denken aan Voortstuwing, Hulpsystemen, Elektrotechniek en Werkplaatstechniek.

Na je basisdeel ga je in de derde klas een half jaar stagevaren. Je gaat dan werken op de brug (en aan dek) en in de machinekamer.

Een deel van je schooltijd breng je door op onze baggersimulatoren en brugsimulatoren. Hier leer je in een veilige omgeving omgaan met het baggerproces, de radar en manoeuvreren.
 

Na het behalen van je diploma Maritiem officier alle schepen, met uitstroomprofiel nautisch waterbouw kun je als stuurman varen op alle typen schepen en heb je specialistische kennis voor de schepen die opereren in de waterbouw. Je vaart dan bijvoorbeeld op een hopperdredger die gebruikt wordt om havens aan te leggen of op een cutter die zorgt dat een vaarweg op diepte wordt gehouden.  
 
Na het behalen van je diploma kun je ook doorstuderen op het hbo. Zo kun je bijvoorbeeld naar de versnelde opleiding hbo Maritiem Officier of een andere hbo- opleiding.

Om deze opleiding te kunnen volgen heb je minimaal nodig: een diploma kaderberoepsgerichte leerweg; overgangsbewijs havo / vwo klas 3 naar 4; relevant, door de overheid erkend bewijsstuk of diploma of een mbo-niveau 2 of mbo-niveau 3 diploma.

Natuurlijk wil je ook graag weten wat je kansen zijn om een stageplek te vinden en wat je baangarantie is. Helaas is voor deze opleiding nog niet voldoende informatie beschikbaar om goed inzicht te geven. Zodra de informatie beschikbaar wordt gesteld via SBB / Kiesmbo, bekijk dan de opleiding in cijfers

Als je je aanmeldt voor deze opleiding, houd dan rekening met school- en andere kosten.

Studenten die nog zijn ingestroomd onder de opleiding Stuurman waterbouw (cohort 20-21 en 21-22), klik dan hier voor een kostenoverzicht.

Praktische informatie

Ja, ik meld me aan voor deze opleiding

Startdatum Locatie
26 augustus 2024 Rotterdam - Lloydstraat 300 Aanmelden

Vragen? Neem gerust contact op

Kom langs om kennis te maken