STC vmbo college

Kom langs op de open dag!

Vrijdag 4 februari

De wereld aan je voeten

Het STC vmbo college is er voor jongens en meiden die van onderzoeken, ontwerpen en ontdekken houden. We hebben veel aandacht voor techniek en technologie. Je leert bijvoorbeeld 3D-printen en digitaal lassen. Met een vmbo basis-, kader of gl-advies kun je naar ons vmbo. Met onze opleidingen ga je altijd goed van start.

Als je van plan bent om later iets te gaan doen met schepen, treinen, vrachtwagens of de haven zit je bij ons altijd goed. STC is de grootste school van Nederland op deze gebieden. En er is veel werk te vinden in onze omgeving. Maar ook als je het nog niet weet, maar wel belangstelling hebt voor techniek of plannen en regelen zit je bij ons goed. Met je brede technische en administratieve basis kun je na ons vmbo nog alle kanten op.

Opleidingsniveau: vmbo
Duur: 4 jaar
Start: 22 augustus 2022
Interessegebied: Transport & vervoer, Logistiek, Scheepsbouw & ontwerp
Locatie(s): Anthony Fokkerweg - Rotterdam, Westzeedijk - Rotterdam

Over de opleiding

Onderbouw

Het eerste en tweede schooljaar van het vmbo noemen we onderbouw. De meeste vakken die je krijgt, zijn op elke school in Nederland hetzelfde. We maken het wel bijzonder, omdat we zoveel mogelijk praktijkvoorbeelden uit bijvoorbeeld de scheepvaart, goederenvervoer of de haven gebruiken in de lessen. Bij Technologie en Toepassing krijg je bijvoorbeeld uitleg over vaarwegen als je aan het varen bent op ons oefenschip. Bij de exacte vakken onderzoek je het effect van verschillende soorten brandstof op het dieren- en plantenleven in het water. En bij Technologie & Vakmanschap leer je heel veel practische vaardigheden zoals lassen en metaalbewerken.

Bovenbouw

Het derde en vierde schooljaar van het vmbo wordt de bovenbouw genoemd. Op ons vmbo krijgen alle leerlingen les binnen het profiel Maritiem en Techniek. Dit profiel is gericht op beroepen in de haven, scheepvaart, transport en procesindustrie. Het STC vmbo college is de enige school in Rotterdam en omgeving met het profiel Maritiem en Techniek. Je kiest aan het einde van het tweede jaar een van de vier vakrichtingen die bij het kopje hieronder worden toegelicht.

Haven en vervoer

Er zijn duizenden bedrijven die er elke dag voor zorgen dat alle spullen en passagiers veilig op de plaats van bestemming komen. Ben jij een echte regelaar en wil jij in de haven op kantoor werken? Of droom je van een baan als treinmachinist, vrachtwagenchauffeur of stoere havenwerker? Dan is deze vakrichting in de bovenbouw van het STC vmbo college echt iets voor jou.

Wegtransport en logistiek

Zonder transport raken de supermarkten leeg, heeft de kledingwinkel jouw maat niet meer op voorraad en kan je ook niet met de bus of trein naar school toe komen. Wil je later vrachtwagenchauffeur worden? Droom jij van een baan als treinmachinist of word jij straks de baas van een groot magazijn? Dan kies je voor de vmbo-vakrichting Wegtransport en Logistiek.

Scheeps- en jachtbouw

Wist jij dat in Nederland de mooiste en meest luxe schepen en jachten gebouwd worden? De vakrichting Scheeps- en jachtbouw van het STC vmbo college is dé vakrichting als je van techniek houdt, creatief bent en het leuk vindt om zelf een boot te ontwerpen. En heb je na het vmbo de smaak helemaal te pakken, dan kun je moeiteloos doorstromen naar de Scheeps- en jachtbouwopleiding op ons mbo.

Rijn-, kust- en binnenvaart

Hou je van varen en van boten? Droom jij van een baan aan boord van een schip? Word jij later kapitein van een cruiseschip of van een containerschip? Dan kies je in de bovenbouw van het STC vmbo college voor de vakrichting Rijn-, kust- en binnenvaart. Natuurlijk ga je dan ook mee aan boord van een van onze opleidingsschepen.

Wij willen je bij ons de kans geven om het beste uit jezelf te halen. Daarbij is soms een extra steuntje in de rug nodig. Bijvoorbeeld omdat je dyslexie hebt. Of omdat het thuis even niet lekker loopt. We hebben een begeleidingsteam dat altijd klaar staat om een oplossing te zoeken die bij jou past. Om jou zo goed mogelijk de kans te geven te bereiken wat jij wil.

Je ouders kunnen ook voordat je aan de opleiding begint al een afspraak maken om te praten over de mogelijkheden.

Na het vmbo van STC kun je alle kanten op. Natuurlijk ben je goed voorbereid op een van onze STC mbo opleidingen, of andere technische of administratieve mbo opleidingen. Uiteindelijk kun je met je vmbo diploma op elke mbo opleiding terecht.

Praktische informatie

Voor schooljaar 2021-2022 gelden de volgende vakantiedata:

 • Herfstvakantie
  maandag 18 oktober 2021 tot en met vrijdag 22 oktober 2021
 • Kerstvakantie
  maandag 27 december 2021 tot en met vrijdag 07 januari 2022
 • Voorjaarsvakantie
  maandag 28 februari 2022 tot en met vrijdag 04 maart 2022
 • Paasweekend
  vrijdag 15 april 2022 tot en met maandag 18 april 2022
 • Koningsdag
  woensdag 27 april 2021
 • Meivakantie
  maandag 25 april 2022 tot en met vrijdag 06 mei 2022
 • Hemelvaart
  donderdag 26 mei 2022 en vrijdag 27 mei 2022
 • Pinksteren
  maandag 06 juni 2022
 • Zomervakantie
  maandag 11 juli 2022 tot en met vrijdag 19 augustus 2022

Basisrooster

Elke schooldag heb je normaal gesproken van het eerste tot en met het zesde uur les. Als er een docent ziek is, wordt de les overgenomen door een andere docent. Je hebt dus geen tussenuren en bent op tijd uit.

Daarnaast heb je iedere week twee flex-uren. Samen met je mentor bepaal je wat je in die uren doet. Misschien heb je moeite met grammatica of met wiskunde. Dan kun je extra uitleg krijgen in die uren. Of misschien heb je een gesprek met je studieloopbaanbegeleider, of oefen je vast voor een toets.

(Vanwege corona hebben we tijdelijk een ander rooster, namelijk het eerste uur flex-uur en daarna tot het 8e uur les.

Op de hoogte blijven via Magister

We maken gebruik van het administratie- en communicatiesysteem Magister. Het basisrooster en het dagrooster kunnen je ouders via Magister inzien.

Ook ziekmeldingen, communicatie met de school en je cijfers lopen via Magister. Je ouders kunnen op ieder moment van de dag via Magister de resultaten bekijken. Aan het begin van het schooljaar ontvangen zij een gebruikersnaam en wachtwoord.

Om aan te melden voor het vmbo is de eerste stap het sturen van een e-mail aan de locatie waar je naar school wilt gaan. Als je onderaan deze pagina de knop 'aanmelden' van die locatie kiest is het juiste e-mailadres al ingevuld. Je ontvangt dan een voorlopig aanmeldformulier met heldere uitleg over de vervolgstappen.Het is ook mogelijk om langs te komen op school en een aanmeldformulier op te halen of samen met ons in te vullen.

Ons vmbo volgt De OverstapRoute van de gemeente Rotterdam en omliggende gemeenten. Ook als je niet uit de buurt van Rotterdam komt ben je welkom en zorgen we er samen voor een goed inschrijfproces.

De vervolgstappen na de voorlopige aanmelding zijn:

 1. De brief met de aanmeldcode die je van de basisschool krijgt naar ons doorsturen
 2. Wij bekijken de gegevens die we van de basisschool krijgen
 3. We nodigen jullie uit voor een intakegesprek als er zaken te bespreken zijn
 4. Uitslag of je wel of niet bij ons kunt beginnen

In iedere stap krijg je van ons uitgebreide informatie over de vervolgstappen.

Onze school biedt een brede technische basis. Wij staan voor je open als je wilt overstappen naar de tweede of derde klas van het vmbo. Bijvoorbeeld omdat je meer met techniek of ontwerpen wilt doen op school. Of omdat je hebt besloten dat je misschien wilt gaan varen of dat je iets met vervoer of logistiek wilt doen. We kijken dan samen met je ouders en/of verzorgers wat de beste plek voor je is,

Meer weten?
STC vmbo college Westzeedijk, Rotterdam (Centrum/West) via 010 – 24 40 100
STC vmbo college Anthony Fokkerweg, Rotterdam (Waalhaven/Zuid) via 010 – 42 90 266

 

De schoolgids en andere belangrijke documenten vind je bij downloads.

Schoolboeken zijn gratis

Je schoolboeken zijn gratis. Je ouders kunnen ze online bestellen bij de leverancier, Van Dijk, via www.vandijk.nl onder STC vmbo. Als je tussentijds instroomt moet je dezelfde boeken en readers bestellen die andere leerlingen al eerder hebben ontvangen.

Geen vrijwillige ouderbijdrage

Het STC vmbo vraagt in geen enkel leerjaar een vrijwillige ouderbijdrage aan de ouders. Alle gemaakte onkosten betalen we uit de onderwijsgelden. Wij vinden dat iedereen moet kunnen meedoen op onze school.

Ja, ik meld me aan voor deze opleiding

Startdatum Locatie
28 augustus 2022 Anthony Fokkerweg - Rotterdam Aanmelden
28 augustus 2022 Westzeedijk - Rotterdam Aanmelden

Kom langs om kennis te maken

Open dag vmbo Rotterdam - 4 & 5 februari vrijdag
4 feb.

Open dag vmbo Rotterdam - 4 & 5 februari

De keuze voor een middelbare school na groep 8 is best spannend. Wat kun je er leren? Is de school...

Meer informatie
Meeloopdag vmbo - Westzeedijk woensdag
16 feb.

Meeloopdag vmbo - Westzeedijk

Hoe weet je zeker dat een school bij je past? Door een ochtend mee te lopen! Op 16 februari van 9.00...

Meer informatie
Meeloopdag vmbo - Anthony Fokkerweg woensdag
16 feb.

Meeloopdag vmbo - Anthony Fokkerweg

Hoe weet je zeker dat een school bij je past? Door een ochtend mee te lopen! Op 16 februari van...

Meer informatie