De wereld aan je voeten

Het STC vmbo college is er voor leerlingen die van onderzoeken, ontwerpen en ontdekken houden. We hebben veel aandacht voor techniek en technologie. Je leert bijvoorbeeld 3D-printen en digitaal lassen. Met een vmbo basis-, kader, gl- of tl-advies kun je naar ons vmbo. Ook leerlingen met een advies gecombineerd met LWOO kunnen bij ons terecht. Met onze opleidingen ga je altijd goed van start.

Als je van plan bent om later iets te gaan doen met schepen, treinen, vrachtwagens of de haven zit je bij ons altijd goed. STC is de grootste school van Nederland op deze gebieden. En er is veel werk te vinden in onze omgeving. Maar ook als je het nog niet weet, maar wel belangstelling hebt voor techniek of plannen en regelen zit je bij ons goed. Met je brede technische en administratieve basis kun je na ons vmbo nog alle kanten op.

Wil je eens langskomen op onze school? Meld je dan aan voor een rondleiding.

Opleidingsniveau: vmbo
Duur: 4 jaar
Start: 21 augustus 2023
Wereld: Scheepvaart & techniek, Transport & vervoer, Logistiek, Scheepsbouw & ontwerp, Internationale haven
Locatie(s): Rotterdam - Anthony Fokkerweg 4, Rotterdam - Lloydstraat 35

Over de opleiding

Onderbouw

Het eerste en tweede schooljaar van het vmbo noemen we onderbouw. De meeste vakken die je krijgt, zijn op elke school in Nederland hetzelfde. We maken het wel bijzonder, omdat we zoveel mogelijk praktijkvoorbeelden uit bijvoorbeeld de scheepvaart, goederenvervoer of de haven gebruiken in de lessen. Bij Technologie en Toepassing krijg je bijvoorbeeld uitleg over vaarwegen als je aan het varen bent op ons oefenschip. Bij de exacte vakken onderzoek je het effect van verschillende soorten brandstof op het dieren- en plantenleven in het water. En bij Technologie & Vakmanschap leer je heel veel practische vaardigheden zoals lassen en metaalbewerken.

Bovenbouw

Het derde en vierde schooljaar van het vmbo wordt de bovenbouw genoemd. Op ons vmbo krijgen alle leerlingen les binnen het profiel Maritiem en Techniek. Dit profiel is gericht op beroepen in de haven, scheepvaart, transport en procesindustrie. Het STC vmbo college is de enige school in Rotterdam en omgeving met het profiel Maritiem en Techniek. Je kiest aan het einde van het tweede jaar een van de vier vakrichtingen die bij het kopje hieronder worden toegelicht.

Haven en vervoer

Er zijn duizenden bedrijven die er elke dag voor zorgen dat alle spullen en passagiers veilig op de plaats van bestemming komen. Ben jij een echte regelaar en wil jij in de haven op kantoor werken? Of droom je van een baan als treinmachinist, vrachtwagenchauffeur of stoere havenwerker? Dan is deze vakrichting in de bovenbouw van het STC vmbo college echt iets voor jou.

Wegtransport en logistiek

Zonder transport raken de supermarkten leeg, heeft de kledingwinkel jouw maat niet meer op voorraad en kan je ook niet met de bus of trein naar school toe komen. Wil je later vrachtwagenchauffeur worden? Droom jij van een baan als treinmachinist of word jij straks de baas van een groot magazijn? Dan kies je voor de vmbo-vakrichting Wegtransport en Logistiek.

Scheeps- en jachtbouw

Wist jij dat in Nederland de mooiste en meest luxe schepen en jachten gebouwd worden? De vakrichting Scheeps- en jachtbouw van het STC vmbo college is dé vakrichting als je van techniek houdt, creatief bent en het leuk vindt om zelf een boot te ontwerpen. En heb je na het vmbo de smaak helemaal te pakken, dan kun je moeiteloos doorstromen naar de Scheeps- en jachtbouwopleiding op ons mbo.

Rijn-, kust- en binnenvaart

Hou je van varen en van boten? Droom jij van een baan aan boord van een schip? Word jij later kapitein van een cruiseschip of van een containerschip? Dan kies je in de bovenbouw van het STC vmbo college voor de vakrichting Rijn-, kust- en binnenvaart. Natuurlijk ga je dan ook mee aan boord van een van onze opleidingsschepen.

Wij willen je bij ons de kans geven om het beste uit jezelf te halen. Daarbij is soms een extra steuntje in de rug nodig. Bijvoorbeeld omdat je dyslexie hebt. Of omdat het thuis even niet lekker loopt. We hebben een begeleidingsteam dat altijd klaar staat om een oplossing te zoeken die bij jou past. Om jou zo goed mogelijk de kans te geven te bereiken wat jij wil.

Je ouders kunnen ook voordat je aan de opleiding begint al een afspraak maken om te praten over de mogelijkheden.

Kinderen krijgen op de basisschool naast het niveau advies soms ook een advies Leerwegondersteunend onderwijs (LWOO). Leerlingen moeten daarvoor aan bepaalde criteria voldoen waaronder in elk geval een bepaalde mate van achterstand op begrijpend lezen of rekenen. Zowel op de basisschool als bij ons wordt gekeken of ze voor deze ondersteuning in aanmerking komen.  

Onze insteek bij alle leerlingen is “gewoon waar het kan, bijzonder waar het moet". Voor de leerlingen is er geen zichtbaar verschil tussen leerlingen met LWOO en zonder. In eerste instantie krijgen de leerlingen gewoon hulp tijdens de reguliere lessen. Wij weten welke kinderen welke achterstanden hebben en houden daar tijdens de les rekening mee. Daarnaast krijgen de leerlingen 2x in de week een flexuur van het vak aangeboden waar ze moeite mee hebben.

Voor de extra ondersteuning met rekenen en taal gebruiken we een adaptief computerprogramma waarmee ze extra kunnen oefenen en gemiste lesstof van de basisschool kunnen inhalen. Voor sommigen is dit al voldoende. Mocht de ondersteuning in het normale rooster toch onvoldoende blijken dan zijn meerdere aanvullingsmogelijkheden beschikbaar, we vertellen hier in een persoonlijk gesprek graag meer over.

We vinden het ook belangrijk aandacht te geven aan het lage zelfvertrouwen wat we vaak zien bij deze kinderen. Zij merken vaak al lang dat het lastig gaat op de basisschool.  Wij zien gelukkig dat ze al opleven als zij bij ons in een klas komen met leerlingen op hun eigen niveau. Ze krijgen voor hen passende lesmethodes en er zijn door de verschillende praktijkvakken veel meer mogelijkheden om uit te blinken. We hebben al heel wat leerlingen trots horen vertellen dat ze nu heel goed in rekenen zijn.

 

Na het vmbo van STC kun je alle kanten op. Natuurlijk ben je goed voorbereid op een van onze STC mbo-opleidingen, of andere technische of administratieve mbo-opleidingen. Uiteindelijk kun je met je vmbo-diploma op elke mbo-opleiding terecht.

Datum en tijd: op afspraak
Locaties:

  • Lloydstraat 35, Rotterdam
  • Anthony Fokkerweg 4, Rotterdam

Ben je benieuwd naar ons STC vmbo college? Kom dan langs voor een rondleiding door de school. Vul het formulier in en we nemen zo snel mogelijk contact met je op om een afspraak in te plannen.

Praktische informatie

Om aan te melden voor het vmbo is de eerste stap het sturen van een e-mail aan de locatie waar je naar school wilt gaan. Als je onderaan deze pagina de knop 'aanmelden' van die locatie kiest is het juiste e-mailadres al ingevuld. Je ontvangt dan een voorlopig aanmeldformulier met heldere uitleg over de vervolgstappen.Het is ook mogelijk om langs te komen op school en een aanmeldformulier op te halen of samen met ons in te vullen.

Ons vmbo volgt De OverstapRoute van de gemeente Rotterdam en omliggende gemeenten. Ook als je niet uit de buurt van Rotterdam komt ben je welkom en zorgen we er samen voor een goed inschrijfproces.

De vervolgstappen na de voorlopige aanmelding zijn:

  1. De brief met de aanmeldcode die je van de basisschool krijgt naar ons doorsturen
  2. Wij bekijken de gegevens die we van de basisschool krijgen
  3. We nodigen jullie uit voor een intakegesprek als er zaken te bespreken zijn
  4. Uitslag of je wel of niet bij ons kunt beginnen

In iedere stap krijg je van ons uitgebreide informatie over de vervolgstappen.

Als je nu al op het voortgezet onderwijs zit kun je ook overstappen naar onze school. In het 1e, 2e en 3e leerjaar kun je als zij-instromer bij ons terecht. Bij voorkeur start je dan aan het begin van het nieuwe schooljaar omdat dan de aansluiting met de lesstof en de klas het soepelst verloopt. We nemen je aanmelding ook in behandeling als je in de loop van het schooljaar bij ons aanklopt.

Er kunnen verschillende redenen zijn voor jou om over te stappen. Omdat je toch een ander beroep wilt later, omdat het niveau waar je zit niet goed past, of je voelt je bijvoorbeeld niet meer op je plek op je huidige school. We kijken samen met jou, je ouders en/of verzorgers of we een situatie kunnen creëren waardoor je een grote kans van slagen hebt bij ons op school.

Wat zijn de stappen als je je voor de zij instroom bij ons aanmeldt?:

  1. We kijken of er in jouw leerjaar op jouw niveau nog plaatsen zijn.
  2. We vragen je gegevens op bij je huidige school
  3. We nodigen jou en je ouders uit voor een intakegesprek.
  4. Je krijgt  te horen of je bij ons kunt beginnen

Meer weten?
STC vmbo college Lloydstraat 35, Rotterdam (Centrum/West) via 010 – 44 86 000
STC vmbo college Anthony Fokkerweg, Rotterdam (Waalhaven/Zuid) via 010 – 42 90 266

 

De vakanties voor leerlingen op het vmbo zijn te vinden op de pagina vakantieplanning.

Basisrooster

Elke schooldag heb je normaal gesproken van het eerste tot en met het zesde uur les. Als er een docent ziek is, wordt de les overgenomen door een andere docent. Je hebt dus geen tussenuren en bent op tijd uit.

Daarnaast heb je iedere week twee flex-uren. Samen met je mentor bepaal je wat je in die uren doet. Misschien heb je moeite met grammatica of met wiskunde. Dan kun je extra uitleg krijgen in die uren. Of misschien heb je een gesprek met je studieloopbaanbegeleider, of oefen je vast voor een toets.

(Vanwege corona hebben we tijdelijk een ander rooster, namelijk het eerste uur flex-uur en daarna tot het 8e uur les.

Op de hoogte blijven via Magister

We maken gebruik van het administratie- en communicatiesysteem Magister. Het basisrooster en het dagrooster kunnen je ouders via Magister inzien.

Ook ziekmeldingen, communicatie met de school en je cijfers lopen via Magister. Je ouders kunnen op ieder moment van de dag via Magister de resultaten bekijken. Aan het begin van het schooljaar ontvangen zij een gebruikersnaam en wachtwoord.

De schoolgids en andere belangrijke documenten vind je bij downloads.

Schoolboeken zijn gratis

Je schoolboeken zijn gratis. Je ouders kunnen ze online bestellen bij de leverancier, Van Dijk, via www.vandijk.nl onder STC vmbo. Als je tussentijds instroomt moet je dezelfde boeken en readers bestellen die andere leerlingen al eerder hebben ontvangen.

Geen vrijwillige ouderbijdrage

Het STC vmbo vraagt in geen enkel leerjaar een vrijwillige ouderbijdrage aan de ouders. Alle gemaakte onkosten betalen we uit de onderwijsgelden. Wij vinden dat iedereen moet kunnen meedoen op onze school.

Ja, ik meld me aan voor deze opleiding

Startdatum Locatie
22 augustus 2022 Rotterdam - Anthony Fokkerweg 4 Aanmelden
22 augustus 2022 Rotterdam - Lloydstraat 35 Aanmelden