Werktuigkundige alle schepen (niveau 4) - bol

Mbo Infodag

Woensdag 07 juni

In het kort

Je houdt niet van een 9 tot 5 baan en komt op hele mooie plekken op de wereld. Dankzij jouw kennis weet je aan boord van een schip alle technische installaties zoals motoren, generatoren, pompen, koelers en filters goed te bedienen, te controleren en te onderhouden. Je moet dus specialistische kennis en vaardigheden bezitten om alle werkzaamheden zelf uit te voeren. Bij een storing kun je geen onderhoudsmonteur of servicebedrijf bellen. Jij houdt van avontuur en deze uitdagende baan past precies bij je.

Jij werkt vooral op grote schepen en jouw vaargebied is over heel de wereld. De machinekamer heeft geen geheimen voor jou. Jij weet wat je moet doen bij de hoofdmotoren, de drinkwaterinstallaties en de installaties voor het opwekken van energie. Er wachten nog veel mooie uitdagingen op jou!

Opleidingsniveau: Mbo niveau 4
Leerweg: bol
Duur: 4 jaar
Start: 21 augustus 2023
Interessegebied: Scheepvaart & techniek
Locatie(s): Lloydstraat 300 – Rotterdam, Katwijk, Stellendam, Zwolle
Over de opleiding: De officiële naam van deze opleiding is Maritiem officier alle schepen technisch. De eerste twee jaar krijg je een gezamenlijk basisdeel. Hier leer je alles over varen op zee, krijg je de basis van de nautische (aan dek) en technische (machinekamer) vaardigheden onder de knie. Na dit basisdeel kies je de specialisatie die het best bij je past. Om werktuigkundige te worden kies je voor uitstroomprofiel technisch. Je kunt met je technische kennis en de ervaring die je hebt opgedaan aan boord van een schip overal in de techniek gaan werken. Als je een machinekamer van een schip hebt weten te managen en onderhouden zitten veel bedrijven te springen om je.
Tags

"“Ik kies ervoor om een aantal jaar te varen en mooie dingen te zien”"

"“Om tussen al die grote motoren en installaties te werken lijkt me prachtig”"

"“Ik heb gevoel voor techniek en scheepsmotoren vind ik geweldig”"

Over de opleiding

Tijdens deze bol-opleiding ga je vijf dagen per week naar school. Je wordt goed voorbereid op de taken van een werktuigkundige. Tijdens je opleiding oefen je zoveel mogelijk in de praktijk. Dit doe je tijdens de vaarweek op ons opleidingsschip en tijdens je stages. Voordat je echt de zee opgaat, oefen je op verschillende simulatoren. Je brengt een deel van je tijd door in de machinekamer, het lassen- / bankwerkenlokaal en het NauTech.

Omdat theorie ook belangrijk is, krijg je tijdens je opleiding vakken als Voortstuwing, Hulpsystemen, Elektrotechniek, Navigatie, Manoeuvreren, Meteo en Stabiliteit van schepen, . Je krijgt les van ervaren vakdocenten. Zij hebben allemaal aan boord van een schip gewerkt en weten uit eigen ervaring hoe het is om in de maritieme wereld te werken.

Bij het behalen van je diploma Maritiem officier alle schepen technisch krijg je een dubbele vaarbevoegdheid: een duale aanvangsvaarbevoegdheid nautisch en technisch. Hiermee mag je dus de wachten op de brug EN machinekamer lopen. Verder heb je met dit diploma een mono specialisatie technisch waarin jouw doorgroeimogelijkheden liggen. 

Met het diploma Maritiem officier alle schepen technisch kun je als werktuigkundige gaan varen op alle typen schepen in de zeevaart, waterbouw of visserij. Bijvoorbeeld een zware ladingschip, een tanker, een zeesleper, een hopper, een trawler of een cruiseschip. Je kunt dus alle kanten in de zeevaart op!

Je kunt aan boord doorgroeien tot hoofdwerktuigkundige. Je hebt dan de eindverantwoording over de machinekamer en alle techniek op het schip.
Na het behalen van je diploma kun je ook doorstuderen op het hbo. Zo kun je bijvoorbeeld naar de versnelde opleiding hbo Maritiem Officier of een andere hbo-opleiding volgen (bijv. hbo Werktuigkunde of hbo Watermanagement).

Opleiding / beroep: Werktuigkundige alle schepen
Salarisindicatie: €2500 - €3900

Bron: Nationaleberoepengids (17-2-2023)

Om deze opleiding te volgen heb je minimaal nodig: een diploma kaderberoepsgerichte leerweg; overgangsbewijs havo / vwo klas 3 naar 4; relevant, door de overheid erkend bewijsstuk of diploma; mbo-niveau 2 of mbo-niveau 3 diploma.

Natuurlijk wil je ook graag weten wat je kansen zijn om een stageplek te vinden en wat je baangarantie is. Helaas is voor deze opleiding nog niet voldoende informatie beschikbaar om goed inzicht te geven. Zodra de informatie beschikbaar wordt gesteld via SBB / Kiesmbo, bekijk dan de opleiding in cijfers

Als je je aanmeldt voor deze opleiding, houd dan rekening met school- en andere kosten.

Praktische informatie

Ja, ik meld me aan voor deze opleiding

Startdatum Locatie
21 augustus 2023 Lloydstraat 300 – Rotterdam Aanmelden
21 augustus 2023 Katwijk Aanmelden
21 augustus 2023 Stellendam Aanmelden
04 september 2023 Zwolle Aanmelden

Vragen? Neem gerust contact op

Kom langs om kennis te maken

Mbo Infodag 7 juni 2023 woensdag
7 jun.

Mbo Infodag 7 juni 2023

Ontdek onze machtig mooie mbo-opleidingen voor een toekomst in de werelden van ...

Meer informatie
STC live - mbo - 3 juli 2023  - Laatste mogelijkheid maandag
3 jul.

STC live - mbo - 3 juli 2023 - Laatste mogelijkheid

Elke eerste en derde maandag van de maand helpen onze voorlichters je met al je vragen over onze...

Meer informatie