STC

Maritiem officier alle schepen nautisch, visserij (niveau 4) - bol

In het kort

Varen en vissen over wereldwijde zeeën en oceanen, dat vond je altijd al machtig. Nu is de grote hektrawler je tweede huis. Wekenlang ben je soms aan boord en mede dankzij jou kunnen al die visliefhebbers aan de wal een lekker visje eten. Als je weer voor een langere periode thuis bent, droom je alweer over je volgende avontuur. Is het dit keer richting IJmuiden of toch naar Australië?

Alles loopt op rolletjes omdat jij de wet- er regelgeving kent en precies weet hoe je omgaat met de complexe sonorapparatuur die de vissen opspoort.  Na de vangst weet jij precies hoe je de vissen moet schoonmaken, fileren, invriezen en verpakken zodat in de haven de lading gelost kan worden, zo het vrieshuis in. Altijd houd je oog voor de natuur en het milieu, dat hoort bij duurzaam vissen.

Opleidingsniveau: mbo-niveau 4
Leerweg: bol
Duur: 4 jaar
Start: 26 augustus 2024
Wereld: Scheepvaart & techniek
Locatie(s): Katwijk aan Zee
Over de opleiding: Je volgt de eerste twee jaar een basisdeel. Hierna kun je kiezen voor de specialisatie Visserij. Met deze specialisatie kun je aan de slag op verschillende kotters en trawlers. Hoe dat in de praktijk is, ervaar je tijdens je stages. Als bol-student breng je het grootste deel van je studie op school door.

Over de opleiding

Je leert navigeren zodat je op een veilige en economische wijze naar de visgronden kunt stomen. Maar er is vooral aandacht voor alles wat met het vissen te maken heeft. Je leert netten boeten en repareren en scholen vis opsporen met behulp van de apparatuur aan boord. Ook leer je hoe je op verantwoorde wijze vis moet vangen en verwerken. Tijdens je opleiding krijg je les in onder andere Navigatie, Manoeuvreren, Meteo en Stabiliteiten voor schepen , Hulpsystemen, Elektrotechniek, Werkplaatstechniek, Theorie Visserijkunde en Voortstuwing. Een deel van je opleiding breng je door op de visserijsimulator en in het boetlokaal.

Na het behalen van je diploma kun je als stuurman varen op alle typen schepen en heb je specialistische kennis voor de vissersschepen. Dit kan bijvoorbeeld een kotter of trawler zijn. Trawlers varen in kust- en oceaanwateren en vissen op voornamelijk rondvissoorten.

 

Je kunt aan boord doorgroeien tot eerste stuurman of kapitein. Als kapitein heb je de eindverantwoording over alle officieren en bemanningsleden. Nadat je een aantal jaar hebt gevaren en mooie avonturen hebt beleefd, heb je een uitstekende kans op een baan aan de wal. Je kunt met je nautische kennis en de ervaring die je hebt opgedaan aan boord van een schip op veel plaatsen in de maritieme wereld en daarbuiten gaan werken. Met jouw verantwoordelijkheidsgevoel, zelfstandigheid en leiderschapstalent ben je een gewilde kracht op de arbeidsmarkt.

Na het behalen van je diploma kun je ook doorstuderen op het hbo. Zo kun je bijvoorbeeld naar de versnelde opleiding hbo Maritiem Officier of een andere hbo- opleiding.

Opleiding / beroep: Stuurman alle schepen visserij
Salarisindicatie: €2600 - €8000

Bron: Nationaleberoepengids (17-2-2023)

Om deze opleiding te kunnen volgen heb je minimaal nodig: een diploma kaderberoepsgerichte leerweg; overgangsbewijs havo / vwo klas 3 naar 4; relevant, door de overheid erkend bewijsstuk of diploma; mbo-niveau 2 of een mbo-niveau 3 diploma.

Natuurlijk wil je ook graag weten wat je kansen zijn om een stageplek te vinden en wat je baangarantie is. Helaas is voor deze opleiding nog niet voldoende informatie beschikbaar om goed inzicht te geven. Zodra de informatie beschikbaar wordt gesteld via SBB / Kiesmbo, bekijk dan de opleiding in cijfers

Als je je aanmeldt voor deze opleiding, houd dan rekening met school- en andere kosten.

Bekijk een overzicht van je kosten

 

Praktische informatie

Ja, ik meld me aan voor deze opleiding

Startdatum Locatie
26 augustus 2024 Katwijk aan Zee Aanmelden

Vragen? Neem gerust contact op

Kom langs om kennis te maken