STC

Technicus duurzame energie (niveau 4) - bol

Jij houdt van techniek en duurzaamheid spreekt je heel erg aan. Jij wilt een bijdrage leveren aan de energietransitie. Een schone en groene toekomst met wind-, zonne- en bio-energie, daar ga jij voor.

Steeds meer windturbines en zonnepanelen komen op land en zee. Ook wordt er steeds vaker gebruik gemaakt van waterstof. Als Technicus duurzame energie heb jij veel kennis over deze nieuwe energiesystemen. Je bent gewild bij bedrijven en organisaties die jouw brede kennis en vaardigheden maar al te graag inzetten.

Opleidingsniveau: mbo-niveau 4
Leerweg: bol
Duur: 4 jaar
Start: 26 augustus 2024
Wereld: Procestechniek & onderhoud
Locatie(s): Rotterdam - Lloydstraat 300, Rotterdam - Waalhaven Z.z. 16, Brielle, Stellendam
Over de opleiding: Bij deze opleiding ligt de focus op energietransitie en duurzame energieopwekking. Je volgt deze opleiding grotendeels aan de Waalhaven Zuidzijde in Rotterdam. Voor praktijkonderwijs ga je gemiddeld één keer per week naar de locatie Brielle. Hier zijn alle faciliteiten beschikbaar om jou goed op te leiden.

Over de opleiding

Bij deze bol-opleiding ga je vijf dagen per week naar school. Je krijgt een mooie mix van theorie en praktijklessen. Vanaf leerjaar 1 tot en met leerjaar 4 loop je verschillende stages. Zo doe je meteen praktijkervaring op in de wereld van duurzame energie. Je leert samen te werken en ontwikkelt daarnaast ook je onderzoekende en ondernemende vaardigheden.

Met deze opleiding maak jij de sector procesindustrie duurzamer en draag jij echt bij aan een duurzame toekomst. Je leert over het gebruik van minder vervuilende brandstoffen, energietransitie en energie neutraal ontwerpen.

Vakken die je zoal krijgt zijn:

  • Duurzame opwekking, transport en opslag van energie
  • Isolatietechnieken
  • Microprocessor techniek, smart solutions energietechniek
  • Windturbines, warmtepompen, waterstoftechnologie en installatietechniek

Binnen deze sector is heel veel werk. Na het halen van je diploma kun je duurzame energiesystemen, die bijvoorbeeld aardgas vervangen, bedenken en ontwerpen. Ook kun je je richten op de montage of het onderhoud van duurzame energiesystemen, zoals windmolens. Je kunt daarbij bedrijven, particulieren en gemeenten adviseren hoe zij de verduurzaming moeten aanpakken. Start je liever een eigen bedrijf? Denk eens aan het installeren van zonnepanelen.

Na deze opleiding kun je werken als junior energieconsultant, junior duurzaamheidsmedewerker of als procesoperator. Je kunt aan de slag bij verschillende bedrijven of organisaties zoals ingenieursbureaus, energiebedrijven, gemeentes en productiebedrijven.

Tijdens je opleiding Technicus duurzame energie loop je verschillende stages vanaf leerjaar 1 tot en met leerjaar 4. Als student in de wereld van procestechnologie & onderhoud heb je veel keus in stageplaatsen. School helpt je met het vinden van een voor jou geschikte stageplaats. 

Banen
Er is veel vraag naar technisch personeel. Na het behalen van je diploma als Technicus duurzame energie is de kans op een passende baan met een goed salaris zeer groot en ga je een goede toekomst tegemoet. Vraag ook eens bij je mentor naar de Carrière Start Garantie.

Natuurlijk wil je ook graag weten wat je kansen zijn om een stageplek te vinden en wat je baangarantie is. Omdat deze nieuwe opleiding start vanaf augustus 2023 is nog niet voldoende informatie beschikbaar om hier goed inzicht te geven. Zodra de informatie beschikbaar wordt gesteld via SBB / Kiesmbo, kan je de 'opleiding in cijfers' hier bekijken. 

In de tussentijd is het goed te weten dat de vraag naar technisch personeel groot is. Met deze opleiding is de kans op een baan met een goed salaris zeer groot en ga je een goede toekomst tegemoet! 

Op dit moment zijn er meer dan voldoende stageplaatsen voor studenten in de wereld van procestechnologie & onderhoud beschikbaar. Vrijwel al onze studenten vinden na het behalen van het diploma direct een passende baan.

Vragen? Neem gerust contact op

Kom langs om kennis te maken