Werktuigkundige kleine schepen (niveau 3) - bol

Mbo Infodag

Woensdag 07 juni

In het kort

Jij houdt van techniek en van varen. Wat een mooie combinatie in je werk als werktuigkundige aan boord van een schip. Je werkt op middelgrote schepen met een voortstuwingsvermogen tot 3000 KW en 3000 GT laadvermogen. . Je vaargebied is vaak in de Europese wateren. Je vaart meestal korte routes maar soms duurt het ook een paar weken voor je weer in een haven ligt. Je moet dus heel veel kennis en vaardigheden hebben om alle technische werkzaamheden zelf te kunnen doen. Is er toch een storing? Jij lost het op.

Je houdt niet van een 9 tot 5 baan maar gaat voor een avontuurlijke job. Je komt op hele mooie plekken en hebt geen problemen om weken van huis te zijn. Je bent namelijk tussendoor ook weer een periode thuis. Als werktuigkundige heb je brede kennis. Van de hoofdmotor tot aan alle elektrische installaties en van de luchtbehandelingsinstallatie tot de productie van schoon drinkwater uit zeewater, jij hebt er allemaal verstand van!

Opleidingsniveau: mbo-niveau 3
Leerweg: bol
Duur: 3 jaar
Start: 21 augustus 2023
Interessegebied: Scheepvaart & techniek
Locatie(s): Lloydstraat 300 – Rotterdam, Katwijk, Stellendam, Zwolle
Over de opleiding: Officieel heet deze opleiding Maritiem officier kleine schepen, technisch. Je leert hier van alles over varen op de zee. In het eerste jaar van deze opleiding krijg je een gezamenlijk basisdeel. Hiermee krijg je een brede basis van de technisch (in de machinekamer) en nautische (op de brug en aan dek) vaardigheden onder de knie. Na het basisdeel ga je stagevaren. Uiteindelijk kies je de specialisatie die bij je past, zoals Technisch.
Tags

Over de opleiding

Tijdens deze bol-opleiding ga je vijf dagen per week naar school. Je leert de taken van de scheepswerktuigkundige.

Je gaat sleutelen aan motoren in het machinekamerlokaal en gaat lassen in het lassen/bankwerklokaal. Naast de praktijk, is de theorie ook een belangrijk onderdeel van de opleiding. Je krijgt nautische vakken als bijvoorbeeld Navigatie, Manoeuvreren, Meteo, Veiligheid en Beladen. En je krijgt technische vakken zoals Voortstuwing, Hulpsystemen, Elektro en Werkplaatstechniek. Voordat je écht de zee opgaat, oefen je op verschillende simulatoren.

Je krijgt les van ervaren vakdocenten. Zij hebben allemaal aan boord van een schip gewerkt en weten uit eigen ervaring hoe het is om in de maritieme wereld te werken.

Bij het behalen van je diploma krijg je een vaarbevoegdheid als werktuigkundige op schepen met een grootte van minder dan 3000 GT en / of een vermogen tot 3000 kW.

Heb je het diploma Maritiem officier kleine schepen met uitstroomprofiel technisch dan word je werktuigkundige op bijv. schepen die booreilanden op zee bevoorraden of werkschepen voor windmoleninstallaties. Of schepen die rollen staal vervoeren en tussen Europese havens varen.

Ook kun je als werktuigkundige kleine schepen gaan werken in de visserij op bijvoorbeeld een kotter of trawler. Kotters vissen bijv. op de Noordzee op platvis en garnalen. Trawlers zijn grotere vissersvaartuigen en kunnen wereldwijd vissen op bijvoorbeeld haring en makreel.

Je kunt aan boord doorgroeien tot hoofdwerktuigkundige. Je hebt dan de eindverantwoording over de machinekamer en alle techniek aan boord.Wil je liever doorleren? Dat kan! Na het halen van je diploma kun je doorstromen naar de niveau 4 opleiding waarmee je je vaarbevoegdheid voor alle schepen kunt krijgen.

Opleiding / beroep: Werktuigkundige kleine schepen
Salarisindicatie: €2500 - €3900

Bron: Nationaleberoepengids (17-2-2023)

Om deze opleiding te kunnen volgen heb je minimaal nodig: minimaal een diploma kaderberoepsgerichte leerweg; overgangsbewijs havo / vwo klas 3 naar 4; relevant, door de overheid erkend bewijsstuk of diploma of een mbo-niveau 2 diploma.

Natuurlijk wil je ook graag weten wat je kansen zijn om een stageplek te vinden en wat je baangarantie is. Helaas is voor deze opleiding nog niet voldoende informatie beschikbaar om goed inzicht te geven. Zodra de informatie beschikbaar wordt gesteld via SBB / Kiesmbo, bekijk dan de opleiding in cijfers
 

Als je je aanmeldt voor deze opleiding, houd dan rekening met school- en andere kosten.

Bekijk een overzicht van je kosten:

Praktische informatie

Ja, ik meld me aan voor deze opleiding

Startdatum Locatie
21 augustus 2023 Lloydstraat 300 – Rotterdam Aanmelden
21 augustus 2023 Katwijk Aanmelden
21 augustus 2023 Stellendam Aanmelden
04 september 2023 Zwolle Aanmelden

Vragen? Neem gerust contact op

Kom langs om kennis te maken

Mbo Infodag 7 juni 2023 woensdag
7 jun.

Mbo Infodag 7 juni 2023

Ontdek onze machtig mooie mbo-opleidingen voor een toekomst in de werelden van ...

Meer informatie
STC live - mbo - 3 juli 2023  - Laatste mogelijkheid maandag
3 jul.

STC live - mbo - 3 juli 2023 - Laatste mogelijkheid

Elke eerste en derde maandag van de maand helpen onze voorlichters je met al je vragen over onze...

Meer informatie