12 november 2022

Green Award voor Ab Initio

Green Award voor de binnenvaart heeft een nieuwe mijlpaal bereikt: 1.100 gecertificeerde binnenvaartschepen. En nummer 1.100 is niet zomaar een schip: het is de Ab Initio. Tijdens een feestelijke ceremonie op 12 november, de Dag van Binnenvaart, overhandigde gedeputeerde mevrouw Jeannette Baljeu het Green Award certificaat op het niveau ‘goud’ aan Frits Gronsveld van het College van Bestuur van STC Group.

Ab Initio betekent ‘vanaf het begin’ – studenten waren al vanaf de ontwerpfase bij het schip betrokken. Leuk detail is dat mevrouw Baljeu bij het begin van Green Award voor de binnenvaart was betrokken, zij reikte als havenwethouder van Rotterdam in 2011 een van de eerste certificaten uit, aan duwboot IJsbeer van Thyssenkrupp Veerhaven.

Belangrijk keurmerk
Jeannette Baljeu: ‘Het is positief om te zien hoe Green Award zich in de afgelopen 11 jaar heeft ontwikkeld tot één van de belangrijkste keurmerken voor schepen op het gebied van veiligheid en milieu. Het gouden certificaat voor Ab Initio is meer dan terecht. Dit schip, gebouwd met duurzame materialen, met zonnepanelen en een toekomstbestendige hybride voortstuwing laat zien hoe verduurzaming van de binnenvaart vorm krijgt. Belangrijk in ons streven naar zero-emissie in 2030. Dat het meest duurzame en modernste schip van dit moment dienst doet als opleidingsschip en daarmee nieuwe generaties bewust kan maken van het gebruik van duurzame energie en emissiereductie, is natuurlijk extra mooi.’

Trots
Jan Fransen, Executive Director van Green Award, is trots op de bereikte mijlpaal én op de Ab Initio. ‘Op dit schip van de toekomst worden matrozen, stuurmannen en kapiteins van de toekomst opgeleid. Aan boord van de Ab Initio komt dit samen. Ik hoop dat de jongens en meiden geïnspireerd raken en blijven en dit ook zullen overbrengen op hun toekomstige collega’s’.

Frits Gronsveld, voorzitter College van Bestuur STC Group: ‘Wij zijn erg trots op deze erkenning en zullen, zodra het schip met waterstof als energiedrager vaart, ongetwijfeld het platina Green Award label aanvragen.’