STC

Veelgestelde mbo-vragen

 

Staat het antwoord op jouw vraag er niet bij? Neem dan contact op met onze voorlichters.
Zij zijn bereikbaar via:

 knop mail voorlichting


 

Je kan ook (Whats) appen : +31612583244 of gebruik de QR-code.
Wij doen ons best je vraag binnen drie werkdagen te beantwoorden.

Informatie mbo opleiding & aanmelden

Bekijk alle mbo-opleidingen. Heb je nog hulp nodig bij de keuze voor een richting, bekijk dan onze werelden.

Je kunt je digitaal aanmelden via CAMBO met DigiD. Je komt daar via de aanmeldlink onderaan de pagina van jouw opleiding. Heb je geen DigiD? Vraag deze dan eerst aan via www.digid.nl Dit duurt een aantal dagen. Zodra jouw DigiD actief is, kan je jouw aanmelding in orde maken.

Lees hier meer over de aanmeldprocedure.

Als je de aanmeldprocedure succesvol hebt doorlopen, krijg je bericht dat je bij STC kan starten.

Dit verschilt per opleiding, van één tot vier jaar. Op de opleidingspagina vind je hoe lang de opleiding duurt.

Bol is de afkorting van beroepsopleidende leerweg, een combinatie van leren en stage. Je volgt lessen op school en loopt één of meermalen stage bij een leerbedrijf. De duur van de stage verschilt per opleiding. Bij sommige opleidingen zoek je zelf een stageplaats. Lukt dit niet, dan kun je hulp vragen bij je opleiding. Sommige opleidingen wijzen stageplaatsen toe aan studenten.

Bbl is de afkorting van beroepsbegeleidende leerweg, een combinatie van werken en leren. Je hebt naast school een baan bij een erkend leerbedrijf. Informatie over leerbedrijven bij vind je bij SBB.

Je gaat zelf opzoek naar een baan bij een erkend leerbedrijf. Hulp nodig bij het vinden van een leerbedrijf? Vul de naam van je opleiding als zoekterm in op de website stagemarkt.nl, hier vind je alle werkplekken bij erkende leerbedrijven.

Voor onze mbo-opleidingen zijn er geen specifieke vakken verplicht.

Praktische informatie over jouw mbo-opleiding bij STC

Op het mbo bij STC gaan alle opleidingen na de zomervakantie van start. Sommige opleidingen bieden een tussentijdse start aan, eind januari. Startdata en aanmeldlinks vind je op de opleidingspagina terug. 

Wanneer je bent ingeschreven als student op het STC, krijg je via de mbo-opleiding meer informatie hierover. Dit gebeurt, afhankelijk van de opleiding, per post of per mail. Zie je niet direct een mail in je inbox staan? Kijk dan even in mapjes met namen als spam, reclame of ongewenste mail. Je herkent mail van STC aan '@stc-r.nl'.

Je ontvangt na je aanmelding een bevestigingsmail. Heb je deze bevestiging niet, mail dan naar leerlingzaken@stc-r.nl.

Via de post of per mail ontvang je voor de start van de zomervakantie informatie over de start van jouw opleiding. Hierin vind je bijvoorbeeld ook de boekenlijst. Heb je deze informatie niet ontvangen? Kijk dan eens in de spam- of reclamemap van je inbox. Of misschien was het postadres of mailadres in jouw dossier verouderd.

Heb je geen informatie ontvangen over de start van jouw opleiding? Neem dan contact op met de receptie van STC via 088 – 318 6000. Zij proberen je in de vakantie met de juiste persoon in contact te brengen.

Als je ingeschreven bent als mbo-student bij STC, ontvang je over de start een brief of mail van de opleiding. Hierbij ontvang je ook informatie over het bestellen van lesboeken. Vanaf 1 augustus 2024 kan je boeken bestellen, bijvoorbeeld via MBO Webshop met jouw inloggegevens van STC. In de brief vind je ook uitleg om te bestellen via de MBO Webshop.

Heb je deze informatie niet ontvangen? Bel dan tijdens de zomervakantie naar het algemene nummer van het STC via 088 - 318 6000. Zij proberen de juiste contactpersoon voor je te vinden.

Kijk op www.leerbanenmarkt.nl en vul je opleiding in. Indien mogelijk, reageer op verschillende banen bij bedrijven die passen bij jouw opleiding, zo is je kans groter om een plek te vinden. Lukt het niet? Neem dan contact op met je opleiding om de situatie voor te leggen.

De meeste studenten beginnen na het vmbo of na de havo op het mbo en zijn aan het begin van de opleiding meestal 16 of 17 jaar. Maar er zijn ook studenten die al een andere mbo-opleiding hebben afgerond of een andere richting kiezen en dus wat ouder zijn. Over het algemeen geldt dat de leeftijd voor bbl-opleidingen wat hoger ligt dan voor bol-opleidingen.

Voor volwassenen zijn er ook cursussen en trainingen te volgen via STC Next.

Ben je 18 jaar of ouder, start of volg je een bbl-opleiding en betaalt jouw werkgever of een andere instantie voor jou het wettelijk verschuldigde cursusgeld? Vul dan deze machtiging samen met het bedrijf/instantie in. De ingevulde machtiging dien je voor aanvang schooljaar naar ons op te sturen.

Dit kan je vinden bij DUO:

  1. Studiefinanciering
  2. Studenten OV-kaart

Als je een mbo-opleiding gaat volgen, moet je rekening houden met verschillende kosten. Denk aan schoolkosten zoals boeken en studiemiddelen. Vanaf 18 jaar geldt ook een wettelijke onderwijsbijdrage.

Inzicht in de schoolkosten vind je op de opleidingspagina onder het kopje 'kosten'. Het kan zijn dat je voor een opleiding naast boeken andere studiemiddelen of materialen aan moet schaffen. Denk hierbij aan een rekenmachine, geodriehoek, overall en werkschoenen. Bij de schoolkosten per opleiding wordt dit specifiek aangegeven als ‘persoonsgebonden materialen’.

Ben je 18 jaar of ouder? Dan geldt in het mbo een wettelijke onderwijsbijdrage.

In de gids mbo toegankelijk vind je alle informatie over beschikbare voorzieningen, aanpassingen, regelingen, rechten en plichten. Het biedt onder andere informatie over fysieke toegankelijkheid, psychosociale ondersteuning en financiële hulp, waardoor je de ondersteuning kunt vinden die je eventueel nodig hebt. Daarnaast geeft het je inzicht in je rechten en plichten als mbo-student.

Voor meer informatie of als je vragen hebt, kun je contact opnemen met het Begeleidingsteam van het STC.