Stuurman/Werktuigkundige visserij (niveau 2) - bbl

Kom langs op de open dag!

Maandag 04 juli

In het kort

Als stuurman/werktuigkundige visserij weet je nooit precies van tevoren hoe je werkdag eruitziet. Een ding is zeker! Aan het eind van je visreis  heb jij een mooie visvangst in de netten. Je verwerkt de vis meteen zodat de kwaliteit gewaarborgd blijft. Je werk blijft boeiend en is altijd letterlijk in beweging. Werken in de zeevisvaart betekent werken in een moderne sector. Alle schepen zijn voorzien van hightech apparatuur.

Je werk is super afwisselend, daarom houd je er zo van. Ga je weken varen of blijf je maanden van huis? Dat ligt aan je vaargebied. Je houdt van de samenwerking met de andere bemanningsleden waarover je ook leidinggeeft. Dankzij je brede opleiding kun je naast alle nautische taken ook aan boord het onderhoud en de reparaties aan de systemen uitvoeren. Dat is heel handig, midden op zee. Je bent een alleskunner en dit beroep is je passie.

Opleidingsniveau: mbo-niveau 2
Leerweg: bbl
Duur: 2 jaar
Start: 22 augustus 2022
Interessegebied: Scheepvaart & techniek
Locatie(s): Katwijk, Stellendam
Over de opleiding: Wanneer je liever meteen aan de slag gaat en minder vaak naar school wil, kun je kiezen voor de bbl-opleiding. Binnen een erkend leerbedrijf word je heel breed technisch en nautisch opgeleid voor een sector met volop werkgelegenheid. Je haalt je vaarbevoegdheid en hebt een leidinggevende functie aan boord. Dat is wel uniek voor een mbo-niveau 2. Je kunt ook op schepen wereldwijd varen maar met een lagere verantwoording aan boord. Dan ben je vooral verantwoordelijk voor het visserijproces.

"“Op een vissersschip ben ik in mijn element”"

"“De visserij zit in mijn bloed”"

Over de opleiding

Je leert navigeren zodat je op een veilige en economische wijze naar de visgronden stoomt. Ook leer je hoe je technisch onderhoud aan boord moet uitvoeren zodat je alle mogelijke storingen aan boord kunt verhelpen. Maar er is vooral aandacht voor alles wat met het vissen te maken heeft. Je leert netten boeten en repareren en scholen vis opsporen met behulp van de apparatuur aan boord. Ook leer je hoe je op verantwoorde wijze vis moet vangen en verwerken.  Een deel van je opleiding breng je door op de visserijsimulator en in het boetlokaal.

Als stuurman/werktuigkundige visserij werk je op een  kotter van maximaal 24 meter en maximaal 30 mijl vanaf de kust. Wil je varen op een trawler dan moet je een andere vaarbevoegdheid halen. Afhankelijk van het schip waar je op werkt blijf je in de Nederlandse wateren of ga je verder van huis.

Met voldoende vaartijd groei je door naar de functie Schipper. Ook kun je je via een zij-instroomtraject redelijk eenvoudig omscholen naar een functie binnen de binnenvaart.  Mocht je na een tijdje aan de wal willen werken dan kan dat heel goed. Denk aan een functie als allround technicus op een scheepswerf. 

Wil je een niveau hoger halen? Dat kan! Met een diploma Stuurman/werktuigkundige zeevisvaart SW6 kun je doorstromen in de opleiding Maritiem officier kleine schepen niveau 3. 

Om deze opleiding te kunnen volgen heb je minimaal nodig:  een diploma basisberoepsgerichte leerweg of voldoen aan de voorwaarden van een entreetoets.

Natuurlijk wil je ook graag weten wat je kansen zijn om een stageplek te vinden en wat je baangarantie is.

Bekijk de opleiding in cijfers

Als je je aanmeldt voor deze opleiding, houd dan rekening met school- en andere kosten.

Bekijk een overzicht van je kosten

Ja, ik meld me aan voor deze opleiding

Startdatum Locatie
22 augustus 2022 Stellendam Aanmelden

Vragen? Neem gerust contact op

Kom langs om kennis te maken

STC live - mbo - 4 juli maandag
4 jul.

STC live - mbo - 4 juli

Elke eerste en derde maandag van de maand helpen onze voorlichters je met al je vragen over onze...

Meer informatie