Stuurman kleine schepen visserij (niveau 3) - bol

Kom naar de infodag!

Woensdag 07 juni

In het kort

Als stuurman kleine schepen visserij weet je nooit precies van tevoren hoe je werkdag eruitziet. Een ding is zeker! Aan het eind van je werkdag heb jij een mooie visvangst in de netten. Je verwerkt de vis meteen zodat de kwaliteit gewaarborgd blijft. Je werk blijft boeiend en is altijd letterlijk in beweging. Werken in de zeevaart betekent werken in een moderne sector. Alle schepen zijn voorzien van hightech apparatuur.

 Je houdt niet van een 9 tot 5 baan maar gaat voor een avontuurlijke job. Je houdt van de vrijheid op het water en durft verantwoordelijkheid te nemen. Je hebt geen problemen om een paar weken van huis te zijn. Je bent namelijk tussendoor ook weer een periode thuis, met behoud van salaris. Je vindt het fijn om in een klein team te werken en met elkaar te zorgen dat alles aan boord goed gaat en veilig verloopt. Je werk is super afwisselend, daarom houd je er zo van. Dit beroep is je passie.

Opleidingsniveau: mbo-niveau 3
Leerweg: bol
Duur: 3 jaar
Start: 21 augustus 2023
Interessegebied: Scheepvaart & techniek
Locatie(s): Katwijk, Stellendam
Over de opleiding: Ligt je hart bij het varen en het vissen? Dan kun je na het basisdeel (1 jaar) Maritiem officier kleine schepen kiezen voor de specialisatie Visserij. Met deze specialisatie kun je aan de slag op verschillende kotters en trawlers. Als stuurman kleine schepen ben je de verantwoordelijke vrouw of man op de brug van een klein tot middelgroot schip. Op de brug ben je bezig met het besturen van het schip (manoeuvreren) en houdt je contact met de wal. Ook ben je verantwoordelijk voor de navigatie. Dit betekent dat je continu rekening moet houden met weersomstandigheden, stroming en de andere schepen die om je heen varen.
Tags

"“Werken op het water, wat is er mooier?”"

"“Het vissen zit me in het bloed daar wil ik ook mijn beroep van maken” (visserij)"

Over de opleiding

Je leert navigeren zodat je op een veilige en economische wijze naar de visgronden kunt stomen. Maar er is vooral aandacht voor alles wat met het vissen te maken heeft. Je leert netten boeten en repareren en scholen vis opsporen met behulp van de apparatuur aan boord. Ook leer je hoe je op verantwoorde wijze vis moet vangen en verwerken. Tijdens je opleiding krijg je les in onder andere Navigatie, Meteo, Manoeuvreren, Elektrotechniek, Voortstuwing, Vismethoden, Visserijkunde, Visverwerken en Netten berekenen. Een deel van je opleiding breng je door op de unieke visserijsimulator en in het boetlokaal.

Je krijgt les van docenten die uit de beroepspraktijk komen. Zij kunnen vanuit hun ervaring je alle kennis en vaardigheden bijbrengen  en vanuit hun netwerk je eventueel helpen met het vinden van een stageplaats.

Bij het behalen van je diploma Maritiem officier kleine schepen krijg je een vaarbevoegdheid als werktuigkundige op schepen met een grootte van minder dan 3000 GT en / of een vermogen tot 3000 kW. Afhankelijk van het soort schip, blijf je in de Nederlandse wateren of vaar je wereldwijd.

Heb je het diploma Maritiem officier kleine schepen met uitstroomprofiel nautisch visserij dan kun je als stuurman gaan werken in de visserij op bijvoorbeeld een kotter of trawler. Kotters vissen bijvoorbeeld op de Noordzee op platvis en garnalen. De tijd die op zee wordt doorgebracht is gemiddeld 5 tot 10 dagen. Trawlers zijn grotere vissersvaartuigen en kunnen wereldwijd vissen op bijvoorbeeld haring en makreel. De tijd die op zee wordt doorgebracht is afhankelijk van de vangst en varieert van 3 tot 6 weken.

Wil je nog niet werken maar na je opleiding verder leren? Dat kan! Je kunt met dit diploma doorstromen naar de opleiding Stuurman alle vissersschepen op niveau 4.

Opleiding / beroep: Stuurman kleine schepen visserij
Salarisindicatie: €2500 - €3900

Bron: Nationaleberoepengids (17-2-2023)

Om deze opleiding te kunnen volgen heb je minimaal nodig: een diploma kaderberoepsgerichte leerweg; overgangsbewijs havo / vwo klas 3 naar 4; relevant, door de overheid erkend bewijsstuk of diploma of een mbo-niveau 2 diploma.

Natuurlijk wil je ook graag weten wat je kansen zijn om een stageplek te vinden en wat je baangarantie is. Helaas is voor deze opleiding nog niet voldoende informatie beschikbaar om goed inzicht te geven. Zodra de informatie beschikbaar wordt gesteld via SBB / Kiesmbo, bekijk de opleiding in cijfers

Als je je aanmeldt voor deze opleiding, houd dan rekening met school- en andere kosten.

Praktische informatie

Ja, ik meld me aan voor deze opleiding

Startdatum Locatie
21 augustus 2023 Katwijk Aanmelden
21 augustus 2023 Stellendam Aanmelden

Vragen? Neem gerust contact op

Kom langs om kennis te maken

Mbo Infodag 7 juni 2023 woensdag
7 jun.

Mbo Infodag 7 juni 2023

Ontdek onze machtig mooie mbo-opleidingen voor een toekomst in de werelden van ...

Meer informatie
STC live - mbo - 3 juli 2023  - Laatste mogelijkheid maandag
3 jul.

STC live - mbo - 3 juli 2023 - Laatste mogelijkheid

Elke eerste en derde maandag van de maand helpen onze voorlichters je met al je vragen over onze...

Meer informatie