STC

Schipper machinist beperkt werkgebied (niveau 2) - bol

In het kort

Als schipper machinist beperkt werkgebied loop je aan boord wacht en houd je je bezig met navigatie. Is er een eenvoudige technische storing? Jij lost het op! Dat kan zijn aan boord van een koopvaardij-, bagger- of visserschip. In Nederland maar ook in het buitenland.

Bij jouw leven als schipper machinist horen onregelmatige diensten. Die draai je samen met je collega's. Soms ben je voor een langere tijd aan boord van het schip, maar ook dat vind je leuk. Jij let goed op de veiligheid aan boord. Dankzij jou komen er geen onveilige situaties voor. Jij kunt wel ergens tegen en bent stressbestendig.

Opleidingsniveau: MBO niveau 2
Leerweg: bol
Duur: 2 jaar
Start: 26 augustus 2024
Wereld: Scheepvaart & techniek
Locatie(s): Rotterdam - Lloydstraat 300, Katwijk aan Zee, Stellendam, Zwolle
Over de opleiding: De opleiding Schipper machinist beperkt werkgebied is een duale opleiding. Dat betekent dat je wordt opgeleid als scheepswerktuigkundige én als stuurman. Je krijgt les van ervaren vakdocenten. Zij hebben allemaal gewerkt aan boord van een schip. Ze weten uit eigen ervaring hoe het is om in de maritieme wereld te werken.

Over de opleiding

Tijdens deze bol-opleiding ga je vijf dagen per week naar school. Je leert de taken van de stuurman maar ook van de scheepswerktuigkundige. Na het behalen van je diploma krijg je beide vaarbevoegdheden.

Je oefent zoveel mogelijk in de praktijk. Dit doe je tijdens de vaarweek op ons opleidingsschip en tijdens je stageperiode. En voordat je echt de zee opgaat, oefen je op verschillende simulatoren. Zoals de brugsimulator en de machinekamersimulator.

Je bent regelmatig in het las- / bankwerkenlokaal en de machinekamer. Ook theorie is een belangrijk onderdeel van de opleiding. Je leert alles over voortstuwing, hulpsystemen, automatisering, navigatie, manoeuvreren, cargo en control, wiskunde en natuurkunde. Om goed te kunnen communiceren met bemanningsleden leer je Engels.

Als schipper machinist beperkt werkgebied heb je meerdere mogelijkheden. Je kunt aan de slag op een schip in de offshore, bij de kustwacht, een loodsdienst of havendienst. Dat kan in Nederland, maar ook in het buitenland.

Als je nog niet wilt gaan werken kun je hierna ook een mbo-niveau 3 opleiding volgen.

Opleiding / beroep: Schipper machinist beperkt werkgebied
Salarisindicatie: €1753 - €2975

Bron: Opleiding.com (17-2-2023)

Om deze opleiding te kunnen volgen heb je minimaal nodig: een diploma basisberoepsgerichte leerweg; overgangsbewijs havo / vwo klas 3 naar 4; mbo-niveau 1 diploma of een relevant, door de overheid erkend bewijsstuk of diploma.

Natuurlijk wil je ook graag weten wat je kansen zijn om een stageplek te vinden en wat je baangarantie is.

Bekijk de opleiding in cijfers

Als je je aanmeldt voor deze opleiding, houd dan rekening met school- en andere kosten.

Praktische informatie

Ja, ik meld me aan voor deze opleiding

Startdatum Locatie
26 augustus 2024 Rotterdam - Lloydstraat 300 Aanmelden
26 augustus 2024 Katwijk aan Zee Aanmelden
24 augustus 2024 Stellendam Aanmelden
02 september 2024 Zwolle Aanmelden

Vragen? Neem gerust contact op

Kom langs om kennis te maken