Treinmachinist (niveau 3) - bol-bbl

In het kort

Het uitzicht op het werk raast voorbij. Wie kan dat zeggen? Jij! Als treinmachinist zie je alle landschappen aan je voorbijgaan. Maar je blijft even geconcentreerd als altijd. Je hebt tenslotte de verantwoording om je passagiers of goederen veilig en op tijd van A naar B te brengen.

Je kunt niet alleen lang gefocust blijven maar je hebt ook een goed reactievermogen én een groot verantwoordelijkheidsgevoel. Je bent een machinist in hart en nieren. Je vindt het geweldig dat je de trein rangeert, bestuurt en controleert. En niemand hoeft jou iets te vertellen over het spoornet, de spoorregelgeving en de veiligheidsprocedures: die ken je van binnen en buiten. Jouw droom om treinmachinist te worden is uitgekomen.

Opleidingsniveau: mbo-niveau 3
Leerweg: bbl
Duur: 2 jaar
Start: 22 augustus 2022
Interessegebied: Transport & vervoer
Locatie(s): Waalhaven - Rotterdam
Over de opleiding: Voordat je met deze opleiding kunt starten is een medische en psychologische keuring vereist. Aan het eind van de opleiding moet je ook slagen voor het landelijk VVRV-examen om je diploma te ontvangen. Sinds schooljaar 2018-2019 bieden we samen met NS een gecombineerde bol-bbl-opleiding aan die je voorbereidt op een carrière bij NS. In het eerste jaar ga je vijf dagen per week naar school. In het tweede jaar ga je vier dagen per week aan de slag bij NS op het traject Alphen aan den Rijn – Gouda, en kom je een dag per week naar school om jezelf voor te bereiden op het eindexamen. Aanmelden voor het bol-bbl-traject is mogelijk vanaf 18 jaar en op basis van een positief intakegesprek bij NS.

Over de opleiding

Deze brede opleiding leidt je op voor het diploma ‘Machinist volledig bevoegd’. Je leert rijden op zowel een goederentrein, als op een trein die ingezet wordt voor reizigersvervoer, of op een werktrein die gebruikt wordt in de spooraannemerij. Je leert alles over spoorregelgeving, veiligheid, techniek en het informeren van reizigers. Tijdens je machinistenopleiding ga je aan de slag op onze simulator. Aan het eind van de opleiding ben je ook in staat eenvoudige storingen aan de trein te verhelpen.

Na het afronden van deze tweejarige bol-opleiding ben je volledig bevoegd als treinmachinist. Je bent dan in staat om zelfstandig treinen te rijden. Als treinmachinist werk je in het passagiersvervoer of in het goederenvervoer, of je rijdt op speciale treinen in de railinfra.

Om deze opleiding te kunnen volgen heb je minimaal nodig: minimaal een diploma kaderberoepsgerichte leerweg (vmbo); mbo-niveau 2 diploma; overgangsbewijs havo / vwo klas 3 naar 4 een relevant, door de overheid erkend bewijsstuk of diploma.

Voordat je met deze opleiding kunt starten is een medische en psychologische keuring vereist. Aan het eind van de opleiding moet je ook slagen voor het landelijk VVRV-examen om je diploma te ontvangen.

Aanmelden voor het bol-bbl-traject is mogelijk vanaf 18 jaar en op basis van een positief intakegesprek bij NS.

Natuurlijk wil je ook graag weten of je makkelijk een stageplek kunt vinden en of je snel een baan vindt. Klik hier voor je Opleiding in cijfers.

 

Als je je aanmeldt voor deze opleiding, houd dan rekening met school- en andere kosten. Klik hier voor een overzicht van je kosten.

Praktische informatie

Ja, ik meld me aan voor deze opleiding

Startdatum Locatie
22 augustus 2022 Waalhaven - Rotterdam Aanmelden

Vragen? Neem gerust contact op