STC

Treinmachinist (niveau 3) - bol-bbl

In het kort

Het uitzicht op het werk raast voorbij. Wie kan dat zeggen? Jij! Als treinmachinist zie je alle landschappen aan je voorbijgaan. Maar je blijft even geconcentreerd als altijd. Je hebt tenslotte de verantwoording om je passagiers of goederen veilig en op tijd van A naar B te brengen.

Je kunt niet alleen lang gefocust blijven maar je hebt ook een goed reactievermogen én een groot verantwoordelijkheidsgevoel. Je bent een machinist in hart en nieren. Je vindt het geweldig dat je de trein rangeert, bestuurt en controleert. En niemand hoeft jou iets te vertellen over het spoornet, de spoorregelgeving en de veiligheidsprocedures: die ken je van binnen en buiten. Jouw droom om treinmachinist te worden is uitgekomen.

Opleidingsniveau: mbo-niveau 3
Leerweg: bol-bbl
Duur: 2 jaar
Start: 26 augustus 2024
Wereld: Transport & vervoer
Locatie(s): Rotterdam - Waalhaven Z.z. 16
Over de opleiding: Je hebt de keuze uit een gecombineerde leerweg in het reizigers- of het spoorgoederenvervoer. De bol-bbl reizigersvervoer bereid je voor op een carrière bij NS. De bol-bbl spoorgoederenvervoer bereid je voor op een carrière bij een van de aangesloten spoorgoederenvervoerders. Voordat je met deze opleiding kunt starten is een medische en psychologische keuring vereist. Aan het eind van de opleiding moet je ook slagen voor het landelijk VVRV-examen om je diploma te ontvangen.

Over de opleiding

Deze brede opleiding leidt je op voor het diploma ‘Machinist volledig bevoegd’. Je leert alles over onder andere spoorregelgeving, veiligheid, techniek, beveiligingssystemen en (veiligheid)communicatie. Tijdens je machinistenopleiding ga je ook aan de slag op onze simulator.

Je hebt de keuze uit een gecombineerde leerweg in het reizigers- of het spoorgoederenvervoer. De bol-bbl reizigersvervoer bereidt je voor op een carrière bij NS. In het eerste jaar ga je hoofdzakelijk naar school met een aantal weken stage, waarin je de geleerde theorie toe kan passen in de praktijk. In het tweede jaar ga je vier dagen per week aan de slag bij NS op het traject Alphen aan den Rijn – Gouda en kom je een dag per week naar school om jezelf voor te bereiden op het eindexamen.

Je hebt ook de mogelijkheid om een bol-bbl opleiding te volgen binnen het spoorgoederenvervoer. Ook hiervoor geldt dat je in het eerste jaar hoofdzakelijk naar school gaat om in het tweede jaar als volledig bevoegd goederenmachinist aan de slag te gaan in de Rotterdamse haven. Je wordt tijdens je opleiding tevens opgeleid voor de veiligheidsfuncties wagencontroleur en rangeerder.

Na het afronden van deze tweejarige bol-opleiding ben je volledig bevoegd als treinmachinist. Je bent dan in staat om zelfstandig treinen te rijden bij de NS of bij de spoorgoederenvervoerder waar je het praktijkdeel van je opleiding hebt doorlopen.

Opleiding / beroep: Treinmachinist
Salarisindicatie: €2383 - €5279

Bron: Nationaleberoepengids (17-2-2023)

Om deze opleiding te kunnen volgen heb je minimaal nodig: minimaal een diploma kaderberoepsgerichte leerweg (vmbo); mbo-niveau 2 diploma; overgangsbewijs havo / vwo klas 3 naar 4 een relevant, door de overheid erkend bewijsstuk of diploma.

Voordat je met deze opleiding kunt starten is een medische en psychologische keuring vereist. Aan het eind van de opleiding moet je ook slagen voor het landelijk VVRV-examen om je diploma te ontvangen.

Aanmelden voor het bol-bbl-traject is mogelijk vanaf 18 jaar en op basis van een positief intakegesprek bij NS of bij een van de deelnemende spoorgoederenvervoerders.

Natuurlijk wil je ook graag weten of je makkelijk een stageplek kunt vinden en of je snel een baan vindt. Klik hier voor je Opleiding in cijfers.

 

Als je je aanmeldt voor deze opleiding, houd dan rekening met school- en andere kosten.

Praktische informatie

Ja, ik meld me aan voor deze opleiding

Startdatum Locatie
26 augustus 2024 Rotterdam - Waalhaven Z.z. 16 Aanmelden

Vragen? Neem gerust contact op

Kom langs om kennis te maken