STC

In het kort

Het uitzicht op het werk raast voorbij. Wie kan dat zeggen? Jij! Als treinmachinist zie je alle landschappen aan je voorbijgaan. Maar je blijft even geconcentreerd als altijd. Je hebt tenslotte de verantwoording om je passagiers of goederen veilig en op tijd van A naar B te brengen.

Je kunt niet alleen lang gefocust blijven maar je hebt ook een goed reactievermogen én een groot verantwoordelijkheidsgevoel. Je bent een machinist in hart en nieren. Je vindt het geweldig dat je de trein rangeert, bestuurt en controleert. En niemand hoeft jou iets te vertellen over het spoornet, de spoorregelgeving en de veiligheidsprocedures: die ken je van binnen en buiten. Jouw droom om treinmachinist te worden is uitgekomen.

Opleidingsniveau: mbo-niveau 3
Leerweg: bol
Duur: 2 jaar
Start: 26 augustus 2024
Wereld: Transport & vervoer
Locatie(s): Rotterdam - Waalhaven Z.z. 16
Over de opleiding: Voordat je met deze opleiding kunt starten is een medische en psychologische keuring vereist. Aan het eind van de opleiding moet je ook slagen voor het landelijk VVRV-examen om je diploma te ontvangen.

Over de opleiding

Als bol-student ben je gemiddeld 4 tot 5 dagen op school voor de theoretische basis. De theorie ga je in de praktijk oefenen op een stageplek. De opleiding bevat daarom  stageperioden en dan ervaar je echt hoe het is om te werken binnen het beroep waarvoor je wordt opgeleid. De stages zijn verdeeld over leerjaar 1 en 2. 

Deze brede opleiding leidt je op voor het diploma ‘Machinist volledig bevoegd’. Je leert rijden op zowel een goederentrein, als op een trein die ingezet wordt voor reizigersvervoer, of op een werktrein die gebruikt wordt in de spooraannemerij. Je leert alles over spoorregelgeving, veiligheid, techniek en het informeren van reizigers. Tijdens je machinistenopleiding ga je aan de slag op onze simulator. Aan het eind van de opleiding ben je ook in staat eenvoudige storingen aan de trein te verhelpen.

Natuurlijk draait het op school vooral om wat je leert. Maar we vinden het ook heel belangrijk dat er activiteiten zijn die je verrijken binnen en buiten de beroepscontext. Daarom organiseren we excursies, studiereizen en themaweken. 

Na het afronden van deze tweejarige bol-opleiding ben je volledig bevoegd als treinmachinist. Je bent dan in staat om zelfstandig treinen te rijden. Als treinmachinist werk je in het passagiersvervoer of in het goederenvervoer, of je rijdt op speciale treinen in de railinfra.

Opleiding / beroep: Treinmachinist
Salarisindicatie: €2383 - €5279

Bron: Nationaleberoepengids (17-2-2023)

Om deze opleiding te kunnen volgen heb je minimaal nodig: minimaal een diploma kaderberoepsgerichte leerweg (vmbo); mbo-niveau 2 diploma; overgangsbewijs havo / vwo klas 3 naar 4 of een relevant, door de overheid erkend bewijsstuk of diploma.

Voordat je met deze opleiding kunt starten is een medische en psychologische keuring vereist. Aan het eind van de opleiding moet je ook slagen voor het landelijk VVRV-examen om je diploma te ontvangen.

Natuurlijk wil je ook graag weten of je makkelijk een stageplek kunt vinden en of je snel een baan vindt.

Bekijk de opleiding in cijfers

Als je je aanmeldt voor deze opleiding, houd dan rekening met school- en andere kosten.

Praktische informatie

Ja, ik meld me aan voor deze opleiding

Startdatum Locatie
26 augustus 2024 Rotterdam - Waalhaven Z.z. 16 Aanmelden

Vragen? Neem gerust contact op

Kom langs om kennis te maken