Stuurman kleine schepen zeevaart (niveau 3) - bol

Kom kennis maken

Woensdag 25 oktober

In het kort

Je wil geen 9 tot 5 baan maar gaat voor een avontuurlijke job. Je houdt van de vrijheid op het water en durft verantwoording te nemen. Je hebt geen problemen om een paar weken van huis te zijn. Je bent namelijk tussendoor ook weer een periode thuis, en krijgt dan ook salaris. Je vindt het fijn om in een klein team te werken en met elkaar te zorgen dat alles aan boord goed gaat en veilig verloopt.

Als stuurman kleine schepen, ook wel maritiem officier kleine schepen, vaar je over de Europese zeeën. Je vervoert met middelgrote schepen allerlei soorten ladingen. Je bent de verantwoordelijke op de brug van een klein tot middelgroot schip. Op de brug ben je bezig met het besturen van het schip (manoeuvreren) en houd je contact met de wal. Ook ben je verantwoordelijk voor de navigatie. Dit betekent dat je altijd rekening moet houden met weersomstandigheden, stroming en de andere schepen die om je heen varen. Voor jou is geen dag hetzelfde.

Opleidingsniveau: mbo-niveau 3
Leerweg: bol
Duur: 3 jaar
Start: 21 augustus 2023
Interessegebied: Scheepvaart & techniek
Locatie(s): Lloydstraat 300 – Rotterdam, Katwijk, Stellendam, Zwolle
Over de opleiding: Officieel heet deze opleiding Maritiem officier kleine schepen nautisch, koopvaardij. Het eerste jaar is een gezamenlijk basisdeel. Je leert hier alles over varen op zee. Je krijgt de basis van de nautische en technische vaardigheden onder de knie. Je maakt ook kennis met de verschillende specialisaties. Bovendien krijg je een introductie voor de Rijn- en binnenvaart. Na dit basisdeel kies je de specialisatie Nautisch, koopvaardij.

Over de opleiding

Officieel heet deze opleiding Maritiem officier kleine schepen, nautisch. Je gaat oefenen op de simulatoren en op het opleidingsschip. Je gaat sleutelen aan motoren in het machinekamerlokaal en je gaat lassen in het lassen/bankwerklokaal.

Je krijgt les van docenten die uit de beroepspraktijk komen. Vanuit hun eigen ervaring brengen ze je alle kennis en vaardigheden bij. Met hun opgebouwde netwerk kunnen ze je eventueel helpen met het vinden van een stageplaats.

Bij het behalen van je diploma Maritiem officier kleine schepen krijg je een vaarbevoegdheid als werktuigkundige op schepen met een grootte van minder dan 3000 GT en / of een vermogen tot 3000 kW.

Met het diploma Maritiem officier kleine schepen met uitstroomprofiel nautisch koopvaardij word je stuurman op bijvoorbeeld schepen die booreilanden op zee bevoorraden, werkschepen voor windmoleninstallaties, of schepen die rollen staal vervoeren en tussen Europese havens varen.

Je kunt aan boord doorgroeien tot eerste stuurman of kapitein. Als kapitein heb je de eindverantwoording over alle officieren en bemanningsleden. Nadat je een aantal jaren hebt gevaren en mooie avonturen hebt beleefd heb je een uitstekende kans op een baan aan de wal. Je kunt met je nautische kennis en de ervaring die je hebt opgedaan als stuurman aan boord van een schip overal in de techniek gaan werken! Veel bedrijven zitten te springen om ex-zeevarenden.

Wil je nog niet werken maar verder leren? Dat kan! Na het behalen van je diploma kun je doorstromen naar de mbo-niveau 4 opleiding Maritiem officier alle schepen.

Opleiding / beroep: Stuurman kleine schepen zeevaart
Salarisindicatie: €2500 - €3900

Bron: Nationaleberoepengids (17-2-2023)

Om deze opleiding te kunnen volgen heb je minimaal nodig: een diploma kaderberoepsgerichte leerweg; overgangsbewijs havo / vwo klas 3 naar 4; relevant, door de overheid erkend bewijsstuk of diploma of een mbo-niveau 2 diploma.

Natuurlijk wil je ook graag weten wat je kansen zijn om een stageplek te vinden en wat je baangarantie is. Helaas is voor deze opleiding nog niet voldoende informatie beschikbaar om goed inzicht te geven. Zodra de informatie beschikbaar wordt gesteld via SBB / Kiesmbo, bekijk dan de opleiding in cijfers

Als je je aanmeldt voor deze opleiding, houd dan rekening met school- en andere kosten. 

Bekijk een overzicht van je kosten:

Praktische informatie

Ja, ik meld me aan voor deze opleiding

Startdatum Locatie
21 augustus 2023 Lloydstraat 300 – Rotterdam Aanmelden
21 augustus 2023 Katwijk Aanmelden
21 augustus 2023 Stellendam Aanmelden
04 september 2023 Zwolle Aanmelden

Vragen? Neem gerust contact op

Kom langs om kennis te maken

Mbo open dag 24 november 2023 vrijdag
24 nov.

Mbo open dag 24 november 2023

Ontdek onze machtig mooie mbo-opleidingen voor een toekomst in de werelden van ...

Meer informatie
Mbo open dag 25 november 2023 zaterdag
25 nov.

Mbo open dag 25 november 2023

Ontdek onze machtig mooie mbo-opleidingen voor een toekomst in de werelden van ...

Meer informatie
STC live - mbo - 4 december 2023 maandag
4 dec.

STC live - mbo - 4 december 2023

Via een online voorlichting helpen onze voorlichters je met al je vragen over onze opleidingen...

Meer informatie
Proefstuderen - 15 december -  Zeevaart/Waterbouw vrijdag
15 dec.

Proefstuderen - 15 december - Zeevaart/Waterbouw

Heb jij interesse in een toekomst in de wereld van scheepvaart & techniek en in het bijzonder in...

Meer informatie
STC live - mbo - 15 januari 2024 maandag
15 jan.

STC live - mbo - 15 januari 2024

Via een online voorlichting helpen onze voorlichters je met al je vragen over onze opleidingen...

Meer informatie