Schipper binnenvaart (niveau 3) - bol

Kom kennis maken

Woensdag 25 oktober

In het kort

Voor jou is er niets mooiers dan met een lading varen over de Europese rivieren. Je bestuurt een schip wat goederen en/of personen vervoert tussen verschillende laad- en losplaatsen in Europa. Dit kan zijn: een vracht- of containerschip, een tankschip of een passagiersschip. Er wordt volcontinue, semicontinu of in dagvaart gevaren en gewerkt. Als schipper zorg je voor een goede balans tussen het verloop van het werk en de snelheid. Je speelt goed in op onvoorziene en gevaarlijke omstandigheden en kan beslissen de werkwijze te veranderen of het werk helemaal stil te leggen. Als schipper bepaal je het beleid aan boord en voer je zelf ook taken uit. Je hebt een organiserende rol en stuurt collega’s aan. Je werkt graag zelfstandig. Als er geen kapitein aan boord is, ben jij eindverantwoordelijk.

Je bent stressbestendig en oplossingsgericht. Hoewel je als leidinggevende de bemanningsleden aanstuurt, steek je zelf ook de handen uit de mouwen. Je helpt flink mee met alle nautische, operationele en huishoudelijke taken. De navigatie van het schip en alles op het gebied van veiligheid, milieu en kwaliteitsbeleid verloopt goed dankzij jouw grote verantwoordelijkheidsgevoel en je nauwkeurigheid. Daarnaast houd je niet alleen van het water maar ook van cijfers: je hebt de scheepsadministratie tiptop in orde. Deze afwisselende baan is jou op het lijf geschreven 

 

Opleidingsniveau: mbo-niveau 3
Leerweg: bol
Duur: 3 jaar
Start: 21 augustus 2023
Interessegebied: Scheepvaart & techniek
Locatie(s): Lloydstraat 300 – Rotterdam
Over de opleiding: Als je de bol-opleiding Schipper kiest, ga je dagelijks naar school. Daarnaast ga je een periode stagevaren. Het is een goede combinatie van school, stage en aanvullende praktijklessen. Op die manier groei je tijdens je opleiding steeds meer naar het vak van schipper. Onder toezicht van je leidinggevende mag je aan boord de navigatie doen en laden en lossen. De rijn- en binnenvaartsector is een innovatieve sector en schepen worden steeds 'groener’. Tijdens je opleiding verdiep je jezelf in deze innovaties.

""Vanuit de stuurhut heb je elke dag een prachtig uitzicht op het Europese rivierenlandschap.”"

"“De vrijheid op het water maar ook de verantwoording voor zo’n mooi schip lijkt me geweldig”"

Over de opleiding

Om ervaring op te doen breng je tijdens je opleiding breng je een deel van je tijd door op onze opleidingsschepen en onze binnenvaartsimulator. Zo kom je goed beslagen ten ijs om je vaarbewijs A/B te halen. Een afwisselende functie vraagt om gevarieerde vakken, je krijgt dan ook heel verschillende vakken die jou goed voorbereiden op een carrière in de binnenvaart.

Na het afronden van deze opleiding krijg je je diploma Schipper binnenvaart en heb je ook meteen een radar-, een ADN- en een marifooncertificaat op zak. Je gaat werken op bijvoorbeeld een vracht- of tankschip, een duw- of sleepboot of een passagiersschip. Je draagt verantwoordelijkheid voor de veiligheid en het behoud van het eigen materieel, anderen en jezelf. Je controleert en begeleidt standaardprocedures en veiligheidsvoorschriften.

Wil je nog niet werken maar verder leren? Dat kan! Je kunt doorgroeien naar een zelfstandige schipper of kapitein van een binnenvaartschip.

Na het behalen van je diploma Schipper Binnenvaart sluit de vervolgopleiding van Manager kapitein binnenvaart bol niveau 4 goed aan.

Opleiding / beroep: Schipper binnenvaart
Salarisindicatie: €2208 - €3327

Bron: Nationaleberoepengids (17-2-2023)

Om deze opleiding te kunnen volgen heb je minimaal nodig: een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte leerweg; een overgangsbewijs havo / vwo klas 3 naar 4; relevant, een door de overheid erkend bewijsstuk of diploma of een mbo-niveau 2 diploma.

Natuurlijk wil je ook graag weten wat je kansen zijn om een stageplek te vinden en wat je baangarantie is. 

Bekijk de opleiding in cijfers

Als je je aanmeldt voor deze opleiding, houd dan rekening met school- en andere kosten.

Bekijk een overzicht van je kosten

Praktische informatie

Ja, ik meld me aan voor deze opleiding

Startdatum Locatie
21 augustus 2023 Lloydstraat 300 – Rotterdam Aanmelden

Vragen? Neem gerust contact op

Kom langs om kennis te maken

Mbo open dag 24 november 2023 vrijdag
24 nov.

Mbo open dag 24 november 2023

Ontdek onze machtig mooie mbo-opleidingen voor een toekomst in de werelden van ...

Meer informatie
Mbo open dag 25 november 2023 zaterdag
25 nov.

Mbo open dag 25 november 2023

Ontdek onze machtig mooie mbo-opleidingen voor een toekomst in de werelden van ...

Meer informatie
STC live - mbo - 4 december 2023 maandag
4 dec.

STC live - mbo - 4 december 2023

Via een online voorlichting helpen onze voorlichters je met al je vragen over onze opleidingen...

Meer informatie
Proefstuderen - 8 december - Rijn- & Binnenvaart vrijdag
8 dec.

Proefstuderen - 8 december - Rijn- & Binnenvaart

Heb jij interesse in een toekomst in de binnenvaart en in de opleidingen die het STC daarvoor...

Meer informatie
Proefstuderen - 15 december -  Zeevaart/Waterbouw vrijdag
15 dec.

Proefstuderen - 15 december - Zeevaart/Waterbouw

Heb jij interesse in een toekomst in de wereld van scheepvaart & techniek en in het bijzonder in...

Meer informatie