STC

Schipper binnenvaart (niveau 3) - bbl

In het kort

Voor jou is er niets mooiers dan met een lading varen over de Europese rivieren. Je bestuurt een schip dat goederen en/of personen vervoert tussen verschillende laad- en losplaatsen in Europa. Dit kan zijn: een vracht- of containerschip, een tankschip of een passagiersschip. Er wordt volcontinue, semicontinu of in dagvaart gevaren en gewerkt. Als schipper zorgt je voor een goede balans tussen het verloop van het werk en de snelheid. Je speelt goed in op onvoorziene en gevaarlijke omstandigheden en kan beslissen de werkwijze te veranderen of het werk helemaal stil te leggen. Jij bepaalt het beleid aan boord en voert ook zelf taken uit. Je hebt een organiserende rol en stuurt collega’s aan. Je werkt graag zelfstandig. Als er geen kapitein aan boord is, ben jij eindverantwoordelijk.

Je bent stressbestendig en oplossingsgericht. Hoewel je als leidinggevende de bemanningsleden aanstuurt, steek je zelf ook de handen uit de mouwen. Je helpt flink mee met alle nautische, operationele en huishoudelijke taken. De navigatie van het schip en alles op het gebied van veiligheid, milieu en kwaliteitsbeleid verloopt goed dankzij jouw grote verantwoordelijkheidsgevoel en je nauwkeurigheid. Daarnaast houd je niet alleen van het water maar ook van cijfers: je hebt de scheepsadministratie tiptop in orde. Deze afwisselende baan is jou op het lijf geschreven

Opleidingsniveau: mbo-niveau 3
Leerweg: bbl
Duur: 3 jaar
Start: 26 augustus 2024
Wereld: Scheepvaart & techniek
Locatie(s): Rotterdam - Lloydstraat 300
Over de opleiding: De bbl opleiding tot schipper is een combinatie van varen en leren. Met acht lesweken op school per jaar leer je het vak vooral door te doen in de praktijk. Dat betekent dat er veel zelfstandigheid van je wordt gevraagd, zowel aan boord maar ook op school. Je start aan boord als lichtmatroos en gedurende je opleiding groei je steeds meer naar het vak van schipper. Ook mag je onder toezicht van je leidinggevende aan boord de navigatie doen en laden en lossen.

Over de opleiding

Om ervaring op te doen breng je tijdens je opleiding breng je een deel van je tijd door op onze opleidingsschepen en onze binnenvaartsimulator. Zo kom je goed beslagen ten ijs om je vaarbewijs A/B te halen. Een afwisselende functie vraagt om gevarieerde vakken, je krijgt dan ook heel verschillende vakken die jou goed voorbereiden op een carrière in de binnenvaart.

Na het afronden van deze opleiding krijg je je diploma Schipper binnenvaart en heb je ook meteen een radar-, een ADN- en een marifooncertificaat op zak. Je gaat werken op bijvoorbeeld een vracht- of tankschip, een duw- of sleepboot of een passagiersschip.

Je draagt verantwoordelijkheid voor de veiligheid en het behoud van het eigen materieel, anderen en jezelf. Je controleert en begeleidt standaardprocedures en veiligheidsvoorschriften.

Je kunt ook doorgroeien naar een zelfstandige schipper of kapitein van een binnenvaartschip.

Na het behalen van je diploma Schipper Binnenvaart sluit de vervolgopleiding van Manager kapitein binnenvaart bol niveau 4 goed aan.

Opleiding / beroep: Schipper binnenvaart 
Salarisindicatie: €2208 - €3327

Bron: Nationaleberoepengids (17-2-2023)

Om deze opleiding te kunnen volgen heb je minimaal nodig: een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte leerweg; een overgangsbewijs havo / vwo klas 3 naar 4; relevant, een door de overheid erkend bewijsstuk of diploma of een mbo-niveau 2 diploma.

Natuurlijk wil je ook graag weten wat je kansen zijn om een stageplek te vinden en wat je baangarantie is. Klik hier voor je Opleiding in cijfers.

Als je je aanmeldt voor deze opleiding, houd dan rekening met school- en andere kosten.

Klik hier voor een overzicht van je kosten.

Praktische informatie

Ja, ik meld me aan voor deze opleiding

Startdatum Locatie
26 augustus 2024 Rotterdam - Lloydstraat 300 Aanmelden

Vragen? Neem gerust contact op

Kom langs om kennis te maken