STC

Operationeel technicus (niveau 3) - bol

In het kort

Welke technologie zit achter het maken van brandstof, drinkwater, het produceren van energie of het recyclen van afvalstoffen? Als operationeel technicus heb jij die kennis.

Jij houdt van techniek en vindt het leuk om uit te zoeken hoe je kunt ondersteunen om een eenvoudige installatie zo optimaal als mogelijk te laten draaien. Als Operationeel technicus bedien, bewaak en onderhoud je eenvoudige technische installaties in de diverse productieomgevingen. Waaronder de op- en overslag, de chemie-, energie, water- en foodbranche.

Opleidingsniveau: mbo-niveau 3
Leerweg: bol
Duur: 3 jaar
Start: 26 augustus 2024
Wereld: Procestechniek & onderhoud
Locatie(s): Rotterdam - Lloydstraat 300, Rotterdam - Waalhaven Z.z. 16, Brielle, Stellendam
Over de opleiding:

Vanaf augustus 2024 kan je op vier locaties aan deze opleiding starten, Lloydstraat - Rotterdam, Waalhaven - Rotterdam, Stellendam en Brielle.

Binnen deze opleiding kun je kiezen voor twee richtingen:
procestechniek of maintenance (onderhoud).

Welke richting je ook kiest, het afwisselende vakkenpakket en je stage bereiden je goed voor op een toekomst in de procesindustrie waar veel werkgelegenheid is.

Over de opleiding

Bij deze bol-opleiding ga je vijf dagen per week naar school. Je krijgt een mooie mix van theorie en praktijklessen. Hiermee word je goed voorbereid op je toekomstige beroep als operationeel technicus.

Tijdens het derde leerjaar loop je twee keer een half jaar stage.

Wil jij iets leren over het gebruik van minder vervuilende brandstoffen, energietransitie of duurzaamheid waarmee jij kunt bijdragen aan een beter milieu in de toekomst? Dan kun je binnen de opleiding kiezen voor keuzedelen zoals renewable energy en waterstoftechnologie.

Deze opleiding heeft twee uitstroomrichtingen, namelijk operations (procesoperator) en maintenance (onderhoudstechnicus). De keuze in één van de twee richtingen maak jij eind leerjaar 1 en vindt plaats in keuzedelen.

Kies je voor de uitstroomrichting operations?
Dan is de controlekamer en fabriek jouw toekomstige werkplek. Je bedient, bewaakt en stuurt het proces bij op kwaliteit en veiligheid. Jouw doel is om ervoor te zorgen dat eenvoudige machines en installaties zo goed mogelijk blijven draaien. Is er een storing in een fabriek? Dan neem jij het initiatief om samen met jouw collega’s deze storing op te lossen. Je kunt met deze uitstroomrichting aan de slag als procesoperator.

Kies je voor de uitstroomrichting maintenance?
Dan is de werkplaats, technische dienst of de fabriek jouw toekomstige werkplek. Je repareert, controleert en onderhoud apparatuur van eenvoudige machines en installaties om deze zo goed mogelijk te laten draaien. Is er iets kapot in de fabriek? Dan word jij gebeld om dit te komen repareren. Je kunt met deze uitstroomrichting aan de slag als onderhoudsmonteur in verschillende richtingen zoals mechanisch onderhoud en elektro en instrumentatie.

De schoollocatie in Brielle is de hoofdlocatie van deze opleiding. Als je hier aan deze opleiding begint, volg je de hele opleiding op deze locatie.

Daarnaast is het mogelijk om het eerste jaar van deze opleiding op drie andere locaties te volgen. Tijdens het eerste jaar ga je dan gemiddeld één dag per week naar de hoofdlocatie in Brielle voor beroepsgerichte praktijkvakken. Je kan deze optie kiezen op de volgende locaties:

  • Lloydstraat 300, Rotterdam
  • Waalhaven Zuidzijde 16, Rotterdam
  • Deltahaven, Stellendam

Na het eerste jaar volg je de rest van de opleiding in Brielle.

Afhankelijk van je studierichting word je opgeleid tot allround procesoperator of onderhoudstechnicus. Na je opleiding kun je werken binnen de procesindustrie bij een op- en overslag-, chemie-, energie, water- en foodproductiebedrijf of bij een externe dienstverlener (contractor). Maar je kunt ook denken aan werken bij de technische dienst van een ziekenhuis of bij een onderhoudsbedrijf.

Wil je onderhoudstechnicus worden?
Dan ga je werkzaamheden uitvoeren op eenvoudige installaties op het gebied van elektrotechniek, werktuigbouw, instrumentatie en ander specifiek technisch onderhoud. Als onderhoudstechnicus werk je meestal regelmatige diensten overdag.

Wil je allround procesoperator worden?
Dan bewaak je het proces van eenvoudige technische systemen vanuit de controlekamer en zorg je voor de kwaliteit en veiligheid. Soms voer je kleine onderhoudswerkzaamheden uit zoals het smeren, reinigen en vervangen van onderdelen. De meeste bedrijven in deze sector draaien 24/7 door waardoor je als procesoperator vaak in ploegendienst werkt.

Bedrijven in de wereld van procestechnologie & onderhoud ontvangen goed opgeleide jongeren met open armen. Een goed vooruitzicht voor jouw toekomst dus! Al tijdens je opleiding Operationeel technicus ervaar je het voordeel van de Carrière Start Garantie. Je hebt hiermee garantie op een stageplaats én een eerste baan binnen de sector.

Hoe werkt het?

Jaarlijks wordt in samenwerking met Deltalinqs door ongeveer 40 bedrijven de zogenaamde Carrière Start Garantie aangeboden. Dit is wel onder voorbehoud van wijzigingen in de economische omstandigheden in het Rotterdamse haven- en industriegebied.

Dit zijn de voordelen van de Carrière Start Garantie:

  • Garantie op een stageplaats bij één van de aangesloten bedrijven
  • Extra begeleiding van een mentor uit het bedrijfsleven
  • Vergoeding van school- en boekengeld
  • Kennismakingsbijeenkomst voor afgestudeerden met het bedrijfsleven.

Na je opleiding
En als je jouw diploma op zak hebt, is de kans op een baan binnen de sector groot. Om je te helpen jouw droombaan te vinden, wordt elk najaar een evenement tussen bedrijven en afgestudeerde studenten georganiseerd.

 

Opleiding / beroep: Medewerker operationele techniek
Salarisindicatie: €1900 - €4200

Bron: Nationaleberoepengids (17-2-2023)

Natuurlijk wil je ook graag weten wat je kansen zijn om een stageplek te vinden en wat je baangarantie is. Klik hier voor je Opleiding in cijfers.

Op dit moment zijn er meer dan voldoende stageplaatsen via school beschikbaar en vinden alle studenten na het behalen van het diploma vrijwel direct een baan.

Er is ontzettend veel vraag naar technisch personeel, met deze opleiding is de kans op een baan met een goed salaris zeer groot en ga je een goede toekomst tegemoet!

 

Als je je aanmeldt voor deze opleiding, houd dan rekening met school- en andere kosten.

Praktische informatie

Vragen? Neem gerust contact op

Kom langs om kennis te maken