STC

Operationeel onderhoudstechnicus (niveau 3) - bbl

Welke technologie zit achter het maken van brandstof, drinkwater, het produceren van energie of het recyclen van afvalstoffen? Als operationeel technicus heb jij die kennis. Je repareert, controleert en onderhoudt apparatuur van eenvoudige machines en installaties om deze zo goed mogelijk te laten draaien. Is er iets kapot in de fabriek? Dan word jij gebeld om dit te komen repareren.

Jij houdt van techniek en vindt het leuk om uit te zoeken hoe je ondersteuning kunt bieden om een eenvoudige installatie zo goed mogelijk te laten draaien. Als operationeel technicus onderhoud je eenvoudige technische installaties in diverse productieomgevingen. Zoals in de op- en overslag, de chemie-, energie-, water- en foodbranche.

Opleidingsniveau: mbo niveau 3
Leerweg: bbl
Duur: 2 jaar
Start: 26 augustus 2024
Wereld: Procestechniek & onderhoud
Locatie(s): Brielle
Over de opleiding: Deze opleiding richt zich vooral op maintenance (onderhoud). De werkplaats, technische dienst of de fabriek is jouw toekomstige werkplek. Het leeftijdsadvies voor deze opleiding is 18+ omdat je bij veel werkgevers in deze branche wettelijk nog niet op het bedrijfsterrein mag werken als je jonger bent.

Over de opleiding

Bij deze bbl-opleiding ben je in dienst van een bedrijf waar je vier  dagen per week werkt. Je gaat een dag per week naar school. Op school leer je de theorie en vaardigheden die je nodig hebt. Tijdens je werk kun je direct aan de slag met wat je hebt geleerd.

Wil jij iets leren over het gebruik van minder vervuilende brandstoffen, energietransitie of duurzaamheid waarmee jij kunt bijdragen aan een beter milieu in de toekomst? Dan kun je binnen de opleiding kiezen voor keuzedelen zoals renewable energy (duurzame energie zoals zonne- en windenergie) en waterstoftechnologie.

Je wordt opgeleid tot onderhoudstechnicus voor de procesindustrie. Na je opleiding kun je werken binnen de procesindustrie bij een op- en overslag-, chemie-, energie-, water- en foodproductiebedrijf of bij een externe dienstverlener (contractor). Maar je kunt met deze opleiding later ook terecht bij de technische dienst van een ziekenhuis of bij een onderhoudsbedrijf.

Je gaat werkzaamheden uitvoeren op eenvoudige installaties op het gebied van elektrotechniek, werktuigbouw, instrumentatie en ander specifiek technisch onderhoud. Als onderhoudstechnicus werk je meestal regelmatige diensten overdag.

Opleiding / beroep: Operationeel onderhoudstechnicus
Salarisindicatie:€2800 - €3500

Bron: Nationaleberoepengids (17-2-2023)

 

Bedrijven in de wereld van procestechnologie & onderhoud ontvangen goed opgeleide jongeren met open armen. Een goed vooruitzicht voor jouw toekomst dus! Al tijdens je opleiding Operationeel onderhoudstechnicus ervaar je het voordeel van de Carrière Start Garantie. Je hebt hiermee garantie op een stageplaats én een eerste baan binnen de sector.

Hoe werkt dat?
Jaarlijks wordt in samenwerking met Deltalinqs door ongeveer 40 bedrijven de zogenaamde Carrière Start Garantie aangeboden. Dit is wel onder voorbehoud van wijzigingen in de economische omstandigheden in het Rotterdamse haven- en industriegebied.

Dit zijn de voordelen van de Carrière Start Garantie:

  • Garantie op een stageplaats bij één van de aangesloten bedrijven
  • Extra begeleiding van een mentor uit het bedrijfsleven
  • Vergoeding van school- en boekengeld
  • Kennismakingsbijeenkomst voor afgestudeerden met het bedrijfsleven.

Na je opleiding
En als je jouw diploma op zak hebt, is de kans op een baan binnen de sector groot. Om je te helpen jouw droombaan te vinden, wordt elk najaar een evenement tussen bedrijven en afgestudeerde studenten georganiseerd.

Natuurlijk wil je ook graag weten wat je kansen zijn om een stageplek te vinden en wat je baangarantie is. Helaas is voor deze nieuwe opleiding nog niet voldoende informatie beschikbaar om goed inzicht te geven. Zodra de informatie beschikbaar wordt gesteld via SBB / Kiesmbo, dan vind je hier de link.

Er is ontzettend veel vraag naar technisch personeel. Met deze opleiding is de kans op een baan met een goed salaris zeer groot en ga je een goede toekomst tegemoet!

Als je je aanmeldt voor deze opleiding, houd dan rekening met school- en andere kosten. Omdat deze opleiding nieuw is, worden de schoolkosten zo snel mogelijk na de zomer bekend gemaakt. Heb je hier een vraag over, mail dan naar servicecentrum-br@stc-r.nl.

Voor deze opleiding is onderwijsbijdrage € 654,- voor het studiejaar 2023-2024. Meer informatie vind je onder ‘cursusgeld deeltijd mbo’ op de website van de Rijksoverheid.

Praktische informatie

Vragen? Neem gerust contact op

Kom langs om kennis te maken