STC

Matroos binnenvaart (niveau 2) - bbl

In het kort

Als matroos op een binnenvaartschip heb je een heel uitdagende en afwisselende baan! Je bent al varend over de Europese rivieren langere tijd van huis, je vindt het leuk om onder leiding van een schipper of kapitein in een klein team te werken en je kunt goed communiceren. Mede dankzij jou verloopt het laden en lossen van de lading aan boord goed en veilig. Je vervoert met het schip de ene keer zand, dan weer grind: er zijn meerdere verschillende ladingen mogelijk. Het schip is in goede handen bij jou en door al jouw kennis kun je het schip goed onderhouden.

Je werkt en je verblijft aan boord van het binnenvaartschip en vindt het niet erg om een of twee weken van huis te zijn. Je weet dat hard werken erbij hoort, soms zelfs 's nachts. Maar als je thuis bent, dan ben je echt vrij. De binnenvaartsector is een moderne sector en gaat helemaal met de tijd mee. Schepen worden steeds duurzamer en groener. Wil je de weekenden thuis zijn of twee weken op en twee weken af? Er is heel veel mogelijk. Je vindt het gaaf dat geen dag hetzelfde is en je op verschillende plekken komt.

 

Opleidingsniveau: MBO niveau 2
Leerweg: bbl
Duur: 2 jaar
Start: 26 augustus 2024
Wereld: Scheepvaart & techniek
Locatie(s): Rotterdam - Lloydstraat 300
Over de opleiding: De bbl-opleiding matroos is een combinatie van varen en leren en duurt twee jaar. Je komt per leerjaar een aantal schoolperioden theorie volgen en daarnaast vaar je op een binnenvaartschip. Ook steeds meer meisjes kiezen voor de binnenvaart, de schepen zijn hierop goed uitgerust met aparte slaapgelegenheden.

Over de opleiding

Zo afwisselend als de opleiding en het beroep van matroos is, zo gevarieerd is ook het vakkenpakket binnen deze opleiding. Als matroos in spé leren wij je nautische werkzaamheden uit te voeren, omgaan met verschillende typen lading en het verrichten van onderhoudswerkzaamheden. Natuurlijk besteden we ook veel aandacht aan veiligheid, het wonen en werken op een schip en onderlinge communicatie. Een deel van je opleiding breng je door op een ponton (drijvend platform), waar je de praktijkvakken krijgt. Ook oefen je regelmatig op een van onze opleidingsschepen.

Je gaat als matroos binnenvaart werken op bijvoorbeeld een vracht- of tankschip, een duw- of sleepboot of een passagiersschip. Je werkt in een klein team en zorgt met elkaar dat het schip veilig wordt bestuurd en houd je aan procedures en voorschriften. Je verhelpt eenvoudige technische storingen, verricht huishoudelijke taken en doet onderhoudswerkzaamheden.

Na het behalen van je diploma Matroos kun je ook doorstromen naar een vervolgopleiding in de binnenvaart: Schipper binnenvaart bol/bbl niveau 3 of Manager kapitein binnenvaart bol niveau 4.

Om deze opleiding te kunnen volgen heb je minimaal nodig: een vmbo-diploma basisberoepsgerichte leerweg; een overgangsbewijs havo / vwo klas 3 naar 4; mbo-niveau 1 diploma; relevant, een door de overheid erkend bewijsstuk of diploma of een entreetoets.

Opleiding / beroep: Matroos
Salarisindicatie: €1172 - €2870

Bron: Nationaleberoepengids (17-2-2023)

Natuurlijk wil je ook graag weten wat je kansen zijn om een stageplek te vinden en wat je baangarantie is.

Bekijk de opleiding in cijfers

Als je je aanmeldt voor deze opleiding, houd dan rekening met school- en andere kosten.

Praktische informatie

Ja, ik meld me aan voor deze opleiding

Startdatum Locatie
26 augustus 2024 Rotterdam - Lloydstraat 300 Aanmelden

Vragen? Neem gerust contact op

Kom langs om kennis te maken