Allround operationeel technicus (niveau 4) - bol

Mbo Infodag

Woensdag 07 juni

In het kort

Welke technologie zit achter het maken van brandstof, drinkwater, het produceren van duurzame energie of het recyclen van afvalstoffen? Als Allround operationeel technicus heb jij deze kennis.

Jij houdt van techniek en vindt het leuk om uit te zoeken hoe een complexe installatie zo optimaal als mogelijk kan blijven draaien. Als Allround operationeel technicus bedien, bewaak en onderhoud je complexe technische installaties in de diverse productieomgevingen: bijvoorbeeld in de chemie-, energie, water- en foodbranche.

Opleidingsniveau: mbo-niveau 4
Leerweg: bol
Duur: 4 jaar
Start: 21 augustus 2023
Interessegebied: Procestechnologie & onderhoud
Locatie(s): Brielle, RDM campus - Rotterdam, Stellendam
Over de opleiding: Binnen deze opleiding kun je kiezen voor twee richtingen: procestechniek of maintenance (onderhoud). Welke richting je ook kiest, het afwisselende vakkenpakket en je stage bereiden je goed voor op een toekomst in de procesindustrie waar veel werkgelegenheid is. De hoofdlocatie van deze opleiding is Brielle. Het is mogelijk het eerste jaar in Rotterdam-RDM of Stellendam te volgen. Je gaat dan wel een dag per week naar Brielle voor praktijklessen.
Tags

"“Een schoner milieu vind ik superbelangrijk daar wil ik graag aan bijdragen!”"

"“Mooi toch, om te leren hoe we met nieuwe technieken gaan zorgen voor een beter milieu!“"

Over de opleiding

Bij deze bol-opleiding ga je vijf dagen per week naar school. Je krijgt een mooie mix van theorie en praktijklessen. In het derde leerjaar loop je een halfjaar stage en in het vierde leerjaar loop je een halfjaar stage. 

Wil jij iets leren over het gebruik van minder vervuilende brandstoffen, energietransitie of duurzaamheid, zodat jij iets bijdraagt aan een beter milieu in de toekomst? Dan kun je binnen de opleiding kiezen voor keuzedelen zoals renewable energy, waterstoftechnologie en onderhoud aan windturbines.

Deze brede opleiding heeft twee uitstroomrichtingen, namelijk operations (allround procesoperator) en maintenance (allround onderhoudstechnicus). De keuze in één van de twee richtingen maakt jij eind leerjaar 2 en vindt plaats in keuzedelen.

Kies je voor de richting operations?
Dan is de controlekamer en fabriek jouw toekomstige werkplek. Je bedient, bewaakt en stuurt het proces bij op kwaliteit en veiligheid. Jouw doel is om ervoor te zorgen dat machines en installaties zo goed mogelijk blijven draaien. Is er een storing in een fabriek? Dan neem jij het initiatief om samen met jouw collega’s deze storing op te lossen. Je kunt met deze uitstroomrichting aan de slag als allround procesoperator.

Kies je voor de richting maintenance?
Dan is de werkplaats, technische dienst of de fabriek jouw toekomstige werkplek. Je repareert, controleert en onderhoudt apparatuur van machines en installaties om deze zo goed mogelijk te laten draaien. Is er iets kapot in de fabriek? Dan word jij gebeld om dit te komen repareren. Je kunt met deze uitstroomrichting aan de slag als allround onderhoudstechnicus in verschillende richtingen zoals mechanisch onderhoud, elektro & instrumentatie of onderhoud van windturbines.

Afhankelijk van je studierichting word je opgeleid tot allround procesoperator of onderhoudstechnicus. Na je opleiding kun je werken binnen de procesindustrie of bij een chemie-, energie, water- en foodproductiebedrijf of bij een externe dienstverlener (contractor). Maar je kunt ook denken aan werken bij de technische dienst van een ziekenhuis of bij een onderhoudsbedrijf.

Wil je allround onderhoudstechnicus worden?
Dan ga je werkzaamheden uitvoeren op complexe installaties op het gebied van elektrotechniek, werktuigbouw, instrumentatie en ander specifiek technisch onderhoud. Als onderhoudstechnicus werk je meestal regelmatige diensten overdag.

Wil je allround procesoperator worden?
Dan bewaak je het proces van technische systemen vanuit de controlekamer en zorg je voor de kwaliteit en veiligheid. Daarnaast help je bij de installatie van nieuwe systemen en het in bedrijf stellen ervan. Soms voer je kleine onderhoudswerkzaamheden uit zoals het smeren, reinigen en vervangen van onderdelen. De meeste bedrijven in deze sector draaien 24/7 door waardoor je als procesoperator vaak in ploegendienst werkt.

Bedrijven in de wereld van procestechnologie & onderhoud ontvangen goed opgeleide jongeren met open armen. Een goed vooruitzicht voor jouw toekomst dus! Al tijdens je opleiding Allround operationeel technicus ervaar je het voordeel van de Carrière Start Garantie. Je hebt hiermee garantie op een stageplaats én een eerste baan binnen de sector.

Hoe werkt het?

Jaarlijks wordt in samenwerking met Deltalinqs door ongeveer 40 bedrijven de zogenaamde Carrière Start Garantie aangeboden. Dit is wel onder voorbehoud van wijzigingen in de economische omstandigheden in het Rotterdamse haven- en industriegebied.

Dit zijn de voordelen van de Carrière Start Garantie:

  • Garantie op een stageplaats bij één van de aangesloten bedrijven
  • Extra begeleiding van een mentor uit het bedrijfsleven
  • Vergoeding van school- en boekengeld
  • Kennismakingsbijeenkomst voor afgestudeerden met het bedrijfsleven.

Na je opleiding
En als je jouw diploma op zak hebt, is de kans op een baan binnen de sector groot. Om je te helpen jouw droombaan te vinden, wordt elk najaar een evenement tussen bedrijven en afgestudeerde studenten georganiseerd.

Natuurlijk wil je ook graag weten wat je kansen zijn om een stageplek te vinden en wat je baangarantie is. Bekijk de opleiding in cijfers. 

Op dit moment zijn er meer dan voldoende stageplaatsen via school beschikbaar en vinden alle studenten na het behalen van het diploma vrijwel direct een baan.

Er is ontzettend veel vraag naar technisch personeel, met deze opleiding is de kans op een baan met een goed salaris zeer groot en ga je een goede toekomst tegemoet!

Praktische informatie

Ja, ik meld me aan voor deze opleiding

Startdatum Locatie
21 augustus 2023 Brielle Aanmelden
21 augustus 2023 RDM campus - Rotterdam Aanmelden
21 augustus 2023 Stellendam Aanmelden

Vragen? Neem gerust contact op

Kom langs om kennis te maken

Mbo Infodag 7 juni 2023 woensdag
7 jun.

Mbo Infodag 7 juni 2023

Ontdek onze machtig mooie mbo-opleidingen voor een toekomst in de werelden van ...

Meer informatie
STC live - mbo - 3 juli 2023  - Laatste mogelijkheid maandag
3 jul.

STC live - mbo - 3 juli 2023 - Laatste mogelijkheid

Elke eerste en derde maandag van de maand helpen onze voorlichters je met al je vragen over onze...

Meer informatie