STC

Succesvolle eindconferentie voor project SkillSea

16 juni 2023

Succesvolle eindconferentie voor project SkillSea

Op 31 mei vond de eindconferentie van het SkillSea-project plaats, waarbij STC Group als projectleider en penvoerder fungeerde. Dit project werd medegefinancierd door de EU en gedurende viereneenhalf jaar hebben we samengewerkt met 25 Europese partners uit 15 verschillende landen. Onze partners omvatten sociale partners, de maritieme industrie, vakbonden, onderzoeksorganisaties, maritieme onderwijsinstellingen, universiteiten en overheidsinstanties.

De belangrijkste conclusie van het project is dat er een grootschalige bij- en omscholing van maritieme professionals nodig is. De snelle opkomst van nieuwe technologieën, de digitale transformatie op schepen en binnen scheepsorganisaties, en de groeiende nadruk op duurzaamheid maken deze bij- en omscholing noodzakelijk.

SkillSea heeft op hoofdlijnen vier belangrijke resultaten opgeleverd:

  1. Een nieuwe strategie voor maritieme vaardigheden, waarin wordt aanbevolen dat de curricula van maritieme onderwijsaanbieders worden aangepast aan de trends. Deze strategie benadrukt het belang van het gebruik van moderne technologie en vaardigheden om maritieme scheepvaartberoepen opnieuw te positioneren.
  2. Onderzoeksrapporten die de huidige en toekomstige vaardigheidsbehoeften van maritieme professionals analyseren, met aanbevelingen voor de inrichting van educatie en training. Deze rapporten bieden waardevolle inzichten voor het verbeteren van het onderwijs op dit gebied.
  3. Verschillende ‘Educational Packages’ die maritieme onderwijsinstellingen kunnen gebruiken om hun onderwijs toekomstbestendig te maken. Daarnaast is er een toolbox ontwikkeld waarmee instellingen eenvoudig nieuw materiaal kunnen creëren en uitwisselen.
  4. De lancering van MET-NET, het Maritime Education and Training Network. Dit netwerk is opgezet door elf vooraanstaande Europese aanbieders van maritieme opleidingen en trainingen. Het doel van MET-NET is om huidige en toekomstige maritieme professionals de best mogelijke opleiding te bieden. Door deel te nemen aan MET-NET kunnen onderwijsaanbieders profiteren van waardevolle bronnen, verhoogde zichtbaarheid en netwerkmogelijkheden, wat bijdraagt aan de garantie van een hoog opgeleid maritiem personeelsbestand. MET-NET staat open voor alle Europese aanbieders van maritiem onderwijs en opleidingen. STC Group is een van de founding partners van MET-NET. Het netwerk wordt ondersteund door ‘founding partners’ STC Group (Rotterdam, Nederland), École Nationale Supérieure Maritime (Le Havre, Frankrijk), Svendborg Inter- national Maritime Academy (Svenborg, Denemarken), Liverpool John Moores University (Liverpool, Engeland), University of Rijeka (Rijeka, Kroatië), Constanta Maritime University (Constanta, Roemanië), Maritime Business School of Hamburg (Hamburg, Duitsland), Estonian Maritime Academy (Tallinn, Estland), Eugenides Foundation (Athens, Greece) en Norwegian University of Science and Technology (Trondheim, Noorwegen).

Voor meer informatie kunt u de website www.skillsea.eu bekijken of contact opnemen met Esther Ouwens Nagell, persvoorlichter en communicatieadviseur. Esther is per e-mail bereikbaar via e.g.t.ouwens.nagell@stc-r.nl.

Ook interessant

18 juni 2024

STC genomineerd voor Nederlandse Onderwijspremie 2024

STC is genomineerd voor de prestigieuze Nederlandse Onderwijspremie voor mbo en hbo 2024. Het project ‘TEAMS’ voor maritieme ondernemers van de toekomst is geselecteerd als een van de kanshebbers. De nominaties zijn gisteren officieel bekendgemaakt via de website en het LinkedIn-kanaal van het Nationaal Regieorgaan Onderwijsonderzoek (NRO): NRO Nieuws en LinkedIn NRO.

Lees meer